Hlavní obsah

Síkela nechce vydat Pečkárnu ÚSTR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vládní koalici se schyluje k roztržce kvůli Petschkovu paláci (Pečkárně), kde za druhé světové války gestapo mučilo české odbojáře. Předseda rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Eduard Stehlík za pomoci politiků ODS prosazuje, aby v budově vzniklo sídlo a badatelny ústavu.

Foto: Petr Horník, Právo

V Petschkově paláci je i památník českého odboje 1939–1945

Článek

S tímto záměrem ale nesouhlasí ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela (za STAN), protože v Petschkově paláci sídlí dva důležité odbory ministerstva. O přesunu v nejbližší době bude muset rozhodnout vláda.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu stěhování do jiné budovy zásadně odmítá. Nevidí žádné důvody k tomu, aby k něčemu takovému mělo dojít,“ řekl Právu mluvčí MPO Marek Vošahlík.

Dodal, že v paláci sídlí sekce pro zahraniční obchod a evropské fondy. Stěhování by nejenže vyšlo státní kasu na desítky milionů, ale ohrozilo by podle něj i čerpání dotací z EU. „A také vydávání vývozních licencí a kontrolu zahraničního obchodu s vojenským materiálem včetně dodávek zbraní na Ukrajinu,“ dodal mluvčí.

Není v ČR symboličtější budova, která má v sobě zakódováno utrpení českého odboje víc, než je bývalá řídící úřadovna gestapa v Praze
poslanec Pavel Žáček

Ministerstvo také argumentuje, že investovalo do reprezentačních prostor v paláci, kde přijímají zahraniční návštěvy a které používá i Svaz průmyslu a dopravy nebo Hospodářská komora. Síkelův úřad navrhuje, aby ÚSTR hledal jinde, protože je řada nevyužitých státních budov.

Část zaměstnanců Ústavu pro studium totalitních režimů podala výpověď

Věda a školy

Ústav podle Stehlíka o jiné budově ale uvažovat nechce. „Já se přiznám, že v současné době si nedovedu představit, že bych uvažoval o jiné variantě, než je Pečkárna, to místo má neuvěřitelný genius loci,“ řekl před nedávnem v Radiožurnálu.

Žáček: Ve stěnách je nasáklá česká krev

Podle MPO by se ústav mohl nastěhovat do budovy ministerstva dopravy, jejíž část mají k dispozici České dráhy, které uvažují, že se výhledově odstěhují. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) to nebude tak snadné, protože prostory se uvolní až za dlouho. „Ano, chceme spojit působiště Českých drah z různých míst do jednoho moderního sídla, které by teprve vzniklo, ale to není v dohledu jednoho nebo dvou let,“ sdělil Právu Kupka.

Velkým zastáncem přesunu je poslanec ODS a první ředitel ÚSTR Pavel Žáček. „Není v ČR symboličtější budova, která má v sobě zakódováno utrpení českého odboje víc, než je bývalá řídící úřadovna gestapa v Praze,“ řekl Právu Žáček.

Podle něj i v dalších postkomunistických zemích, jako je Maďarsko, pobaltské státy nebo Ukrajina, sídlí historické ústavy v bývalých budovách tajných služeb totalitních režimů. „V Kyjevě je historický ústav v bývalé centrále NKVD pro Ukrajinu,“ dodal poslanec.

Výhrady ministerstva průmyslu, že v Petschkově paláci zbudovalo reprezentativní prostory, podle něj neobstojí. „Tyto argumenty současné byrokracie podle mého nemohou vyvážit vše, co se v té budově dělo, a všechnu českou krev, která je nasáklá v těch stěnách bývalé úřadovny gestapa,“ uvedl Žáček.

Vandal počmáral pomník v Děčíně dvěma písmeny Z

Krimi

Odmítl i názor, že historikům by mohla stačit budova mimo centrum města. „Nemělo by to být pouze pro historiky, ale měla by tam být i výstava, která je dnes bídná a neodpovídá důležitosti toho místa,“ uvedl Žáček. Na to ministerstvo namítá, že s modernizací pomníku umučených počítá.

Samotný ústav vyjednávání kolem svého sídla nekomentuje. „K tomuto tématu se nevyjadřujeme, dokud se to nevyřeší,“ řekl Právu mluvčí ÚSTR Martin Vacek. Dodal, že je to ale problém, protože pracovníci ústavu dnes pracují na čtyřech adresách.

Za Síkelovo ministerstvo se postavila Hospodářská komora. Její viceprezident Tomáš Prouza soudí, že v době, kdy stát šetří, by neměl utrácet desítky milionů korun na stěhování a neměl by házet klacky pod nohy českému průmyslu.

„Vyhnat lidi, kteří tam dnes pracují a pomáhají modernizovat Česko, naopak zavání ze strany ÚSTR papalášskými manýry, před kterými by měli spíše varovat, než je sami podporovat,“ řekl Právu Prouza.

Podobně se vyjádřil i viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. „Vzhledem k náplni práce úředníků sídlících v této budově si něco podobného nedokážu představit a nevěřím, že by někdo mohl něco takového vážně navrhnout,“ napsal Právu Špicar.

Původně ÚSTR sídlil na Žižkově, ale z objektu po nepodařené rekonstrukci zbylo jen torzo a vedení ústavu se přestěhovalo naproti do domu Radost. To je palác někdejšího Všeobecného penzijního ústavu, později bývalý Dům odborových svazů. Ten před pěti lety koupili investoři ze společnosti Siko. V dohledné době čeká ikonickou funkcionalistickou stavbu rekonstrukce na 600 nájemních bytů za zhruba miliardu korun.

Historik vrací tvář 73 lidem popraveným nacisty

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám