Hlavní obsah

Historik vrací tvář 73 lidem popraveným nacisty

Vojenská střelnice ve Spáleném lese v Lubech u Klatov se před 80 lety proměnila v popraviště. Nacisté tady po atentátu na Reinharda Heydricha zastřelili 73 lidí. Příběhy obětí se rozhodl zmapovat historik a učitel Lukáš Kopecký. „Chtěl jsem je konečně všechny připomenout a vrátit jim tvář,“ zdůvodnil.

Foto: Foto archiv Lukáše Kopeckého

Snímek starý 80 let ukazuje nacistickou popravčí četu.

Článek

Kopecký pátral nejenom v archivech, ale navštěvoval také příbuzné popravených. Hledal dobové dokumenty i fotografie. „Většina těch, kteří byli odsouzeni k trestu smrti, se zapojila do odboje. Byli mezi nimi i obyvatelé jihočeských Bernartic, kteří ukrývali parašutisty. Mimochodem vesnice měla skončit podobně jako Ležáky, ale pak z plánu sešlo,“ uvedl.

Přišla za mnou vnoučata jedné z obětí, která zjistila, že jejich babička v Lubech zahynula
Lukáš Kopecký, historik a učitel

Klatovské gestapo tehdy poslalo na smrt muže, ženy i nezletilé. Nejmladší obětí se stal teprve 16letý chlapec Jiří Viktora ze středočeského Věšína. Jeho otec Josef poskytl útočiště parašutistovi Bohuslavu Grabovskému, jenž pak odešel právě do Bernartic.

„Pana doktora zastřelili“. Gestapo chtělo lidem popravou spisovatele Vančury nahnat strach

Historie

„Ale pomoc byla prozrazena, a tak o život přišla celá rodina Viktorových. Nejděsivější na tom je, že na návštěvě zrovna byli jejich příbuzní, manželé Hüblbauerovi, které nacisté také sebrali,“ dodal historik.

Foto: Archiv Lukáše Kopeckého

Po atentátu na Reinharda Heydricha zastřelily popravčí čety ve Spáleném lese u Klatov 73 lidí.

Z největší popravy, jež se stala 22. června 1942, se dokonce dochovaly snímky. Zachycují muže mířící na skupinu sedmi důstojníků, někdejších legionářů, a tří civilistů čekajících na smrt. „Fotky se našly až po válce v Praze. Z dobových materiálů víme, že popravčí čety dostávaly zvýšené příděly alkoholu a cigaret. Mrtvá těla pak odvezly do plzeňského krematoria. Stejně postupovaly u všech obětí,“ sdělil historik.

Foto: Archiv Lukáše Kopeckého

Po atentátu na Reinharda Heydricha zastřelily popravčí čety ve Spáleném lese u Klatov 73 lidí. Snímek vznikl před 80 lety, kdy tady zemřelo sedm důstojníků a tři civilisté.

Příslušníci gestapa si poté urny vzali do Klatov, kde popel vysypali do jámy na zahradě. „Později jeden z pozůstalých, který se vrátil z války, inicioval, aby se popel symbolicky rozdělil do třiasedmdesáti uren. Většinu z nich už si rodiny vyzvedly, ale některé i po letech zůstávají na místním hřbitově,“ řekl.

Stovky lidí si připomněly 80. výročí vyhlazení osady Ležáky nacisty

Domácí

Kopecký plánuje vydat o 73 zavražděných publikaci. Zároveň vytvořil facebookovou skupinu, kam příběhy a fotografie postupně přidává. „Stále se objevují nové zajímavosti. Před pár dny za mnou přišla vnoučata jedné z obětí, která až nedávno zjistila, že jejich babička v Lubech zahynula. Rodina o tragické události léta mlčela. Až teď o ní začíná mluvit,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám