Hlavní obsah

Šestnáctiletý student z Dvořiště se upsal armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strakonice

Šestnáctiletý student Zdeněk Klásek z Českokrumlovska se upsal armádě. Po střední škole bude sloužit u 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích. Důležitá je pro něho jistota zaměstnání a také stipendium. Právě na to se snaží budoucí specialisty z řad středoškoláků nalákat ministerstvo obrany.

Foto: Jana Samcová, Novinky

Zdeněk Klásek se podepsáním smlouvy zavázal, že po ukončení studia se stane vojákem z povolání

Článek

Zdeněk pochází z Dolního Dvořiště na Českokrumlovsku a studuje Střední odbornou školu elektrotechnickou v Hluboké nad Vltavou. O studijním programu ministerstva obrany se dozvěděl od zástupce rekrutačního pracoviště, který navštívil hlubockou školu.

„Ze začátku jsem byl na vážkách, ale pak jsem se chopil příležitosti. Rozhodla jistota zaměstnání i samotné stipendium,“ uvedl student.

Po škole by rád pracoval jako technik. „Zajímají mě přístroje. Jak to vypadá, jak to uvnitř funguje,“ prozradil Klásek s tím, že praxe v dílně společně s matematikou patří mezi jeho oblíbené předměty ve škole.

Jak mít větší armádu? Na povinné vojně se politici neshodnou, někteří mluví aspoň o odvodech

Domácí

Jeho příběh ve středu medializovalo ministerstvo obrany s tím, že jde o prvního studenta, který se přihlásil do stipendijního programu ministerstva obrany v Jihočeském kraji.

Armáda se netají tím, že by ráda získala nové lidi. Současný personální model je neudržitelný a armáda stárne, upozornil nedávno náčelník generálního štábu Karel Řehka. Loni v září bylo v armádě 27 982 profesionálních vojáků a téměř 4300 vojáků aktivní zálohy, strategické dokumenty počítají do roku 2030 s cílem 30 000 vojáků z povolání a 10 000 vojáků aktivní zálohy, rekrutace ale nejde podle plánu.

Přilákat nové lidi by měl i zmiňovaný program pro studenty středních průmyslových škol a odborných učilišť. „Armáda prochází rozsáhlou modernizací, od tohoto programu si slibuje, že se jí skrze stipendia podaří získat více personálu k obsazení míst v nedostatkových odbornostech,“ poznamenala mluvčí strakonického pluku Jana Samcová.

Program začal v září loňského roku a v současnosti vojáci hlásí desítky zájemců. Aktuálně je do něj zařazeno více než 20 maturitních a učebních oborů především technického zaměření. Jde například o elektrotechniku, telekomunikační a výpočetní techniku, informatické obory, strojní a strojírenskou výrobu nebo například dopravu a spoje.

Česká armáda stárne, mladé vojáky loví na sítích

Domácí

Ve škole má Zdeněk vesměs jedničky a dvojky, žádné horší známky domů nenosí. Ve volném čase chodí do posilovny, občas si zahraje fotbal nebo florbal. Stejně jako ostatní zájemci o službu v armádě musel absolvovat fyzické testy. „Byl jsem na to připravený, nepřišlo mi to těžké,“ řekl.

Samcová potvrdila, že ve Strakonicích už má po škole jisté místo. „Už s ním počítají na jednu z pozic u moderního zbraňového systému SPYDER,“ poznamenala.

Strakoničtí vojáci v záloze trénovali v lipenské nádrži plavání pod ledem

Muži

Protože není plnoletý, musel smlouvu o poskytování stipendia podepsat i jeho otec Libor. Ten jako největší výhodu stipendijního programu vnímá to, že syn bude mít po škole jisté zaměstnání. „V regionu, kde žijeme, není situace moc dobrá. Syn teď potřebuje do školy brigádu a nemůže ji sehnat,“ uvedl Libor Klásek.

Podpisu smlouvy přihlížel i Zdeňkův dědeček. O tom, že vnuk chce využít stipendijní program, se dozvěděl o Vánocích. Přestože sám na dobu základní vojenské služby vzpomíná s rozpaky, od jeho rozhodnutí jej prý nezrazoval.

Foto: Jana Samcová, Novinky

Zdeněk Klásek se byl podívat na své budoucí povolání u strakonických vojáků.

Stipendium se odvíjí od studijních výsledků. Zdeněk obdrží minimálně čtyři tisíce měsíčně, jestliže nebude mít na vysvědčení žádnou pětku a v odborném výcviku bude hodnocen nejhůře trojkou. Dostat může maximálně pět tisíc korun měsíčně, jestliže bude mít průměr známek lepší než tři.

„Student se na oplátku ve smlouvě zavazuje k tomu, že nejpozději do 10 dnů po obdržení maturitního vysvědčení/výučního listu požádá o povolání do služebního poměru vojáka z povolání a setrvá v něm po dobu odpovídající dvojnásobku doby, po kterou mu bylo stipendium poskytováno,“ uvedla k programu Samcová.

Strakoničtí vojáci se v Dánsku učili rozpoznat nepřátelský letoun

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám