Hlavní obsah

Strakoničtí vojáci v záloze trénovali v lipenské nádrži plavání pod ledem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémní výcvik mají za sebou strakoničtí vojáci v záloze. Ten byl zaměřen na přežití v zimních podmínkách. Vojáci museli bez neoprenů pod ledové kry na hladině lipenské přehrady.

Foto: Jana Samcová

Aneta Kalivodová před ponořením pod ledovou kru

Článek

Podplavat několikametrovou ledovou kru v lipenské přehradě, která ukazuje nula stupňů Celsia, bez neoprenů, jen v tričkách a bez potápěčských brýlí. To byl jeden z úkolů strakonických vojáků, kteří strávili týden ve vojenském prostoru Boletice na Českokrumlovsku, kde trénovali přežití v zimních podmínkách. Na jeden den se pak přesunuli do Dolní Vltavice, kde nacvičovali, co dělat, když se pod člověkem prolomí led.

Pod „ledovou pastí“ se ocitla i svobodnice Aneta Kalivodová. „Na začátku jsem byla hodně nervózní, protože jsem nevěděla, jak na to budu reagovat,“ řekla před vstupem do ledové vody Kalivodová. „Pak jsem se zklidnila a soustředila se hlavně na dýchání. Člověku se totiž úplně sevře hrudník. Při samotném plavání pod ledem jsem strach nepociťovala. Snažila jsem se, abych byla co nejrychleji na druhé straně. Nakonec jsem to zvládla bez problémů,“ popsala svůj první ponor pod led strakonická záložačka.

V ledové vodě pět minut

Plavání pod ledem si třicet strakonických vojáků vyzkoušelo úplně poprvé. „Jejich úkolem bylo vlézt do vody, přesunout se k ledové kře, potopit se, podplavat ledovou kru a opět se vrátit zpátky na břeh,“ řekla Jana Samcová, tisková mluvčí 25. protiletadlového pluku ve Strakonicích. V ledové vodě strávili vojáci v průměru pět minut. Při výcviku na ně dohlíželi záchranáři z Vodní záchranné služby.

Foto: Jana Samcová

Strakoničtí vojáci si plavání pod ledem vyzkoušeli úplně poprvé.

„Plavání pod ledem je nejnáročnější složkou z celé problematiky sebezáchrany osob při proboření ledu. Musíte podplavat překážku v podobě ledu nad vámi, najít v něm otvor a vynořit se v něm. Je to hodně o psychice, o hlavě. Když člověk zpanikaří, může reagovat naprosto nesmyslně, “ řekl Milan Bukáček z Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Český Krumlov s tím, že vojákům vodní profesionálové vysvětlili i hypotermii, tedy jak chlad působí na organismus, jak se při něm chovat a jak předcházet tomu, aby nenastaly vážné komplikace. Bukáček také zdůraznil, že vodní plochy v současné době rozmrzají v důsledku oblevy a představují smrtelnou past. Lidé by na ně neměli vstupovat.

Spali pod přístřešky

Vojáci v rámci výcviku navíc v Boleticích spali venku pod přístřešky, které si sami postavili. „Vyzkoušeli si v improvizovaných podmínkách také rozdělat oheň a připravit stravu. Bylo to velmi náročné a k dispozici jim byla vojenská psycholožka,“ řekl Michal Šťoural, velitel jednotky s tím, že extrémní výcvik nakonec všichni zvládli.

Průvodci zavedou návštěvníky 160 metrů pod hladinu lipenské nádrže

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám