Hlavní obsah

Schůzky prezidenta se Svobodou se budou konat častěji

Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda má za sebou návštěvu u prezidenta Václava Klause, na kterou ho prezident pozval poté, co Svoboda v médiích kritizoval Klausovy názory týkající se EU. Oba politici se údajně shodli na tom, že by si měli být partnery, nikoli soupěři. Názorová shoda však nepanovala v otázce, kdo utváří zahraniční politiku.

Článek

Na náš dotaz, zda si oba politici vysvětlili svou nedávnou mediální přestřelku, odpověděl Svoboda poměrně vyhýbavě: "Je dobře, že ta schůzka proběhla" a dodal, že pokud jde o zahraniční politiku státu, podobné schůzky mezi ním a Klausem se budou konat zřejmě častěji.

Vzájemné útoky zpět nevzali

Politici se neshodli na vymezení role vlády a prezidenta v zahraniční politice a vzájemné útoky zpět nevzali. "Já na svých výrocích neměním nic," řekl po setkání s Klausem novinářům Svoboda. Na dotaz, zda platí jeho slova vyřčená minulý týden po návratu z aténského summitu, že prezidentovy informace o EU jsou povrchní a neúplně, Svoboda řekl: "Znovu opakuji, že to, co zaznělo, zaznělo. To je všechno, co vám teď k tomu mohu říci." Později šéf diplomacie dodal: "Jenom říkám, že tady nedošlo k debatě, že bychom navzájem brali nějaké výroky zpátky."

Svoboda: nebyl jsem na koberečku

Svoboda poznamenal, že se Klaus chtěl na schůzce "spíše věnovat komentářům, které byly publikovány v tisku a zhruba takto proběhla debata mezi námi". Ministr také odmítl, že by se měl na Hradě cítit jako na koberečku: "Ne, já jsem seděl v klidu, pil jsem minerálku..."

Krátce po schůzce vydal mluvčí prezidenta republiky Tomáš Klvaňa prohlášení, v němž se píše: "Předmětem jednání nebyla ani zahraniční politika ČR, ani názory obou činitelů na budoucí uspořádání EU. Byla jím snaha vyloučit ze vzájemných vztahů osobní útoky. Prezident republiky ministru zahraničí připomněl, že pro něj není opozičním politikem, ale partnerem při formulování i provádění zahraniční politiky."

Co v minulosti zaznělo
"Václav Klaus vyvíjí své mezinárodní aktivity z důvodů vnitropolitických, aby si vytvářel vlastní obraz... To, že Klaus podepsal přístupové protokoly, je jen symbolické. Některé výroky, které řekl (v Aténách), svědčí o tom, že není příliš obeznámen s celkovou situací. Např. argument, že ztratíme část suverenity. To kdyby řekl student právnické fakulty, neudělá zkoušku. Je to nesmysl... Klaus nebyl v Aténách při schůzkách ani minutu a nejednal tu... Klausův argument, že nevíme, co ve smlouvě je, je šílený," řekl minulý týden Svoboda novinářům na palubě letadla z Atén, kde s Klausem a premiérem Špidlou podepsali smlouvu o přistoupení Česka k EU.
Klaus na tato slova reagoval: "Nevěřím tomu, že by něco takového řekl. EU bylo jedno z mých velkých životních témat a nechci o to soutěžit s někým, kdo o tom ví víc." Poté si Svobodu zavolal na schůzku s tím, že chce vysvětlit "urážlivé výroky".
Na to Svoboda poznamenal, že "s prezidentem nejsme ve vztahu nadřízenosti a podřízenosti".

Spor o postavení Česká v EU

Zjevně přetrvává jádro sporu o budoucí EU a postavení Česka v ní. "Musíme jasně sdělit, že chceme takovou Evropu, ve které země jako je ČR bude mít silnou pozici. A to je v takovém případě, kdy nebudeme podporovat tzv. mezivládní řešení evropské integrace, protože mezivládní znamená, že budou mít vliv velké státy," uvedl Svoboda s tím, že se jedná o zprávu, "kterou je potřeba sdělovat občanům a není možné zpochybňovat tuto otázku, protože na té se dohodla vláda".

Klaus se naopak dlouhodobě netají svou skepsí k vládou prosazovanému uspořádání Evropy a žádá ponechání co největšího množství pravomocí národním státům. Na dotaz, zda prezident příliš zasahuje do zahraniční politiky, Svoboda odpověděl: "Není nejmenších pochyb, že vláda formuluje zahraniční politiku, protože vláda má zodpovědnost vůči Sněmovně a ta nese odpovědnost vůči občanům ČR. To neznamená, že demokraté mají na některé skutečnosti odlišný názor. To je v demokratických státech běžné a normální. Ale to, co reprezentuje postoj ČR, je to, co schválila vláda."

Kdo zodpovídá za zahraniční politiku?

Svobodova slova však zpochybnil prezidentův mluvčí Tomáš Klvaňa: "Prezident má ústavně danou povinnost z oblasti zahraniční politiky a na tom se samozřejmě nic nemění." Podle ústavy reprezentuje stát navenek prezident a za mezinárodní politiku též odpovídá vláda. Klaus podle mluvčího věří, že schůzka do budoucna povede k vyloučení osobních útoků. "Byla spíš o tom, co se odehrálo v posledních dnech, že prezident vnímá některé názory ministra zahraniční ne jako věcné, ale jako osobní útoky. Věří, že nebude docházet ke karikování názorů jednotlivých účastníků diskuse."

Reklama

Související články

Pravda o prezidentském koberečku

Mnoho lidí soudí, že dnešní pozvání ministra zahraničí Cyrila Svobody na prezidentský kobereček poškozuje zájmy země. Nemyslím si však, že by názorové rozpory...

Výběr článků

Načítám