Hlavní obsah

ON-LINE: Fiala: Když ministři mluví, pláčete, když nemluví, stěžujete si

Aktualizováno

Poslanci se v 9 hodin ráno po noční přestávce znovu sešli, aby pokračovali ve schůzi k vyslovení nedůvěry vládě premiéra Petra Fialy (ODS), která započala v úterý ráno. Jednání bylo svoláno na popud opozičního hnutí ANO. Novinky dění v dolní komoře parlamentu nabízí živě a v on-line reportáži.

Živě: Jednání sněmovny 18.1.Video: psp.cz

 
Článek

Vážení čtenáři, dnešní on-line přenos z mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě končí. O vývoji v dolní komoře parlamentu vás případně budeme informovat v běžném zpravodajství.

Děkujeme za pozornost.

17:19 - V rámci obecné rozpravy se dostala ke slovu poslankyně SPD Lucie Šafránková, která kritizuje vládu za podle ní nedostatečné kroky v sociální oblasti. Zbývá přihlášených 34 poslanců.

17:14 - Výzva předsedy lidoveckého klubu Marka Výborného, aby se poslanci zdrželi diskuse přes faktické poznámky, aby se schůze urychlila, zatím nebyla vyslyšena. Zákonodárci se na plénu opět dohadují pouze v rámci „faktických“.

16:35 - Poslanec ANO Jiří Mašek se ohradil proti výzvě Marka Výborného, aby se nediskutovalo prostřednictvím faktických poznámek, což jednání natahuje, a stihlo se tak hlasovat ještě dnes. „Po tom, co jste nás tu pane kolego Výborný takhle vyzval, když jsme tu celý minulý den nemohli říct ani slovo, tak mi to opravdu nepřipadá korektní,“ řekl v rámci faktické poznámky s tím, že jde o „absurdní výzvu“.

16:33 - Sněmovna by mohla hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě ještě ve středu. Šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný vznesl procedurální návrh, aby se mohlo jednat a hlasovat po 21 i případně po 24 hodině. „Pevně doufám, že se k tomu hlasování dostaneme dříve než bude půlnoc,“ zakončil svůj návrh.

Poslanci následně návrh schválili.

16:29 - Ke slovu se po dlouhé době dostal řádně přihlášený poslanec STAN Petr Letocha. Na svůj prostor u řečnického pultíku čeká ještě 38 zákonodárců.

15:50 - Po kratší přestřelce týkající se průběhu schůze se za řečnický pult postavil další ze členů vlády, ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Stejně jako jeho vládní kolegové představuje úspěchy a budoucí priority resortu.

15:36 - To si nenechala líbit šéfka poslanců ANO Alena Schillerová, jejíž hnutí stojí za svoláním schůze.

„Nestěžuji si, pane premiére, nefňukám, konstatuji. Většina ministrů se včera přihlásila s dovětkem před otevřením rozpravy. To je konstatování. Rozpravu jste otevřeli v 19 hodin, a to už jste tu zase nebyli. To je vaše pojetí demokracie,“ vrátila Schillerová zpět pomyslný míček.

„Dneska jsem si v médiích přečetla, že jste na tiskové konferenci prohlásil, že opozice je nervózní, co vaše vláda dokázala. To teda jsme, a většina občanů je nervózní z toho, jestli to vůbec přežijeme,“ neodpustila si ještě rýpnutí.

15:25 - Diskuse nenechala klidným premiéra Petra Fialu (ODS). „Od včera pláčete a stěžujete si, jak ministři říkají, co vláda udělala. Když se ministři odhlásí a pustí vás ke slovu, stěžujete si, jak ministři nemluví. To se vám nezavděčíme nikdy. My se vám zavděčit nechceme, ale pokud chcete, klaďte nám klaďte věcné otázky, ale pořád si nestěžujte a neplačte tady,“ prohlásil na plénu.

„Kdyby opozice neprovokovala dlouhé hodiny a dny v jednání o programu schůzi, kdyby neobstruovala, tak bychom se mohli bavit o věcech, které jsou důležitější. Měřme všem spravedlivě a dívejme se i na vlastní chyby. A snažme se společně pěstovat parlamentní poslaneckou kulturu,“ přisadil si na adresu opozice.

15:20 - Poslanci si vyměňují pohledy a názory na dosavadní průběh schůze k vyslovení nedůvěry.

15:10 - Místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS) reagoval na Fialovu kritiku průběhu schůze.

„Opozice vyvolá hlasování o nedůvěře vládě, vystoupí tu za navrhovatele paní předsedkyně Schillerová (ANO), měla dlouhý projev, ve kterém nenechala na vládě nit suchou. A pak asi kolegové z ANO a SPD čekali, že tu premiér a ministři budou sedět jako oukropci, nic nebudou říkat, budou si nechávat nadávat a kritizovat a budou tu přihlížet tomu, jak tu probíhá kampaň pro pana Babiše,“ vymezil se vůči opozici.

15: 05 - „Pokud bych měl shrnout dosavadní působení vlády jednou větou, tak by asi zněla: „Dokázali jste, že to nedokážete“. Nedokážete řídit náš stát a pracovat ve prospěch občanů. Zhoršili jste ekonomikou situaci,“ pokračoval Fiala v plísnění kabinetu.

„Nabízí se parafráze lorda Olivera Cromwella. „Sedíte zde již příliš dlouho a nechte nás pracovat, ve jménu božím jděte.“,“ uzavřel svoje vystoupení.

14:37 - Slovo si vzal předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. „Vážená vládní koalice, vy jste ze schůze o nedůvěře vládě udělali frašku. Nepamatuji, aby se dělo, co se tu děje. Tam sedí pět lidí, tam osm lidí. Schůze je zorganizovaná tak, aby se tu nic nedělo. Sedí tu jeden ministr, ten co si vytáhl nejkratší sirku,“ rozčiloval se Fiala, že u řečnického pultíku ministři hájí vládu a bilancují její kroky.

Fiala následně také zkritizoval to, že vládní pětikoalice v úterý neotevřela rozpravu a řadoví poslanci nemohli vystupovat.

„Nedůvěra se nám scvrkla na vyprávění a projevy ministrů, kteří tu říkají šestnáct hodin, jak se vše v pořádku. Vlastně vznikla jen malá panika, a že se nic neděje. Akorát nějak lidi nemají prachy, ceny potravin rostou, ceny bydlení jsou v pytli,“ pokračoval v kritice Fiala.

14:00 - Pokračuje schůze. Poslanci faktickými otázkami reagují na ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helenu Langšádlovou (TOP 09).

13:00 - Začala polední přestávka. Schůze bude pokračovat ve 14 hodin. Do rozpravy je přihlášeno 44 poslanců.

12:50 - Fiala nechtěl odhadovat, do kdy bude chůze trvat. „Nevím, jaký má záměr opozice a jak dlouho chtějí v tom jednání pokračovat. My jsme připraveni dál diskutovat a vysvětlovat, a budeme to dělat tak dlouho, jak bude potřeba,“ řekl novinářům v reakci na kritiku zejména opozičního ANO, kterému se nelíbí, že na plénu obsáhle mluví primárně ministři a opozice se dostává ke slovu málo.

„Divím se, že si někdo z opozice stěžuje, že vystupují ministři. Dřív to nebylo zvykem, vystoupil pouze premiér Babiš a všichni tak nějak mlčeli. Když už opozice jednání vyvolala, musí předpokládat, že naše seriózní vláda bude argumentovat a ukazovat, co jsme udělali pro občany země, Chápu, že opozice je nervózní, a nesleduje to jednání s radostí, protože se ukazuje, že vláda toho za pouhý rok dokázala udělat opravdu mnoho, a to se lidem z opozice neposlouchá dobře,“ rýpnul si Fiala.

12:45 - Premiér Petr Fialy (ODS) po jednání vláda, která se kvůli probíhající schůzi sešla v budově Poslanecké sněmovny, nikoliv tradičně ve Strakově akademii, novinářům zopakoval, že termín hlasování o nedůvěře jeho vládě není náhodný.

„Myslím, že ten termín náhodný není, je to opět před volbami, jako tomu bylo v průběhu českého předsednictví před komunálními a senátními volbami,“ řekl Fiala.

Schillerová: Budeme mluvit, dokud neřekneme všechno

Domácí

11:44 - Dalším ministrem, který hájí vládu a hodnotí své dosavadní kroky, je šéf resortu zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Zbytek jeho vládních kolegů se v jednacím sále nenachází, jelikož se odebrali na jednání vlády.

11:36 - Do rozpravy je přihlášených 48 poslanců. Zatím se u mikrofonu střídají pouze řečníci s přednostním právem, tedy ministři či šéfovi stran a poslaneckých klubů, a poslanci, kteří chtějí s faktickou poznámkou reagovat na slova svých kolegů.

10:50 - Poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová se vrátila k průběhu úterní schůze, kdy po celý den mluvili prakticky jen členové vlády a opoziční poslanci neměli až do večerních hodin možnost. „Hledali jste cesty, jak obejít to, abyste otevřeli rozpravu. Našli jste ji tak, že jste předsedající odevzdali lístečky, na nichž jste přihlásili s přednostním právem před otevřením rozpravy. Považuji to za neférové a myslím si, že měla být otevřena,“ zkritizovala Mračková Vildumetzová postup předsedajících.

10:37 - Vystoupení ministra kultury Baxy vyvolalo řadu faktických poznámek.

Například poslankyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová se zajímá o případné dopady připravovaných změn výše DPH na kulturu. „Jak se stavíte k tomu, že pan ministr financí (Zbyněk) Stanjura chce v podstatě zdražit vstupné do divadel tím, že budeme hýbat se sazbami DPH?,“ tázala se.

10:05 - Před Sněmovnou na Malostranském náměstí protestují proti vládě zhruba dvě desítky lidí.

9:30 - Za řečnický pult se postavil ministr kultury Martin Baxa (ODS).

„Opravdu jsem nikdy nechtěl být hercem v kampani pana poslance Babiše. Jeho volební štáb to tak chtěl a teď tu jsme na této zcela zbytečné schůzi, na níž se poslanec Babiš na oko pokusí shodit vládu, přestože dobře ví, že se mu to nepodaří. Samozřejmě na to má opozice podle Ústavy právo, aby podobné show pořádala, “ komentoval v úvodu svého proslovu Baxa mimořádnou schůzi, kterou nazval „absurdním divadlem“.

Následně přešel ke skládání účtů a popisu svých priorit v čele resortu kultury. „Rád bych poděkoval volebnímu štábu poslance Andreje Babiše, protože kvůli jeho snaze stát se za každou cenu prezidentem, mám nyní příležitost vám představit, co jsme za poslední rok na ministerstvu kultury dokázali odpracovat,“ doplnil s mírnou nadsázkou Baxa.

ON-LINE: Schůze k nedůvěře vládě je sebeprezentací kabinetu

Domácí

9:20 - Oproti úterku, kdy nebyla připuštěna rozprava, se pomalu ve Sněmovně pomalu rozbíhá debata. Na vystoupení Šalomouna reagovalo několik poslankyň z hnutí ANO.

9:06 - Slovo si vzal pirátský ministr pro legislativu Michal Šalomoun, který stejně jako jeho vládní kolegové v úterý začíná bilancovat své dosavadní působení v kabinetu.

9:04 - Jako první měli možnost na plénu v rámci přednostních práv promluvit předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, jeho protějšek od Pirátů Jakub Michálek, poslankyně Pirátů Olga Richterová či předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Této možnosti se však vzdali, nebo se v jednacím sále nenacházeli.

9:00 - Začal druhý den schůze k vyslovení nedůvěry vládě premiéra Petra Fialy (ODS).

Vážení čtenáři, vítáme Vás u online reportáže.

Řečnický pult v úterý prakticky „obsadili“ zástupci vlády, kteří obsáhle obhajovali dosavadní počínání vlády a bilancovali.

Premiér Petr Fiala (ODS) během svého vystoupení řekl na adresu ANO, že vyvolání hlasování o nedůvěře vládě je podle něj pouze snahou o mediální vystoupení před druhým kolem prezidentských voleb, v němž se proti generálu Petru Pavlovi postaví předseda ANO Andrej Babiš.

Ten se jednání neúčastí, hodlá přijít až na samotné hlasování. V úterý si vystál frontu před Pražským hradem na vystavené korunovační klenoty, později se zašel podívat na Pražské Jezulátko.

Až okolo 18. hodiny večer se ve Sněmovně ke slovu dostal další opoziční poslanec, místopředseda ANO Karel Havlíček. Následně začali vystupovat i další poslanci, kterých se do rozpravy přihlásilo přes padesát.

Po 23. hodině poslanci schůzi přerušili, aby v ní pokračovali ve středu ráno v 9 hodin. Kdy by mohlo dojít na samotné hlasování, není zatím jasné.

Na průběh úterní schůze se můžete podívat v naší on-line reportáži zde.

Vláda chce zatáhnout ČR do války za každou cenu, prohlásil Okamura

Domácí

.

Reklama

Výběr článků

Načítám