Hlavní obsah

Schillerová: Připravíme referendum o přijetí eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přijetí eura by mělo být podrobeno referendu, řekla v neděli v pořadu Za pět minut dvanáct na Nově předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová. Ta zároveň zdůraznila, že její hnutí referendum připraví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Článek

„Myslím, že zavedení eura by mělo být podrobeno referendu, a za hnutí ANO říkám, že my to připravíme,“ uvedla v pořadu Schillerová.

Ta zároveň zdůraznila, že jako politici musí zvážit názor lidí. Připomněla průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění z loňského června, kde se ukázalo, že téměř tři čtvrtiny občanů s přijetím eura nesouhlasí.

„Pro nás to téma není. Budeme bojovat za českou korunu, je to silná měna,“ odmítla bývalá ministryně financí. Poukázala na to, že řada zemí eurozóny je zadluženější než Česko a že státy s eurem mají rozdílnou ekonomickou a cenovou úroveň.

Fiala: Přijetí eura v tomto volebním období řešit nebudeme

Domácí

Podle současného ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je důležité, aby debata o zavedení eura probíhala. Zda on je pro zavedení eura nebo není, ale napřímo neřekl.

„Klíčové je, abychom dali do pořádku veřejné finance a plnili maastrichtská kritéria. Je tedy jedno říkat, zda jsem pro nebo proti. Byl bych rád, kdybychom během dvou let kritéria plnili. Pak přijde debata a politické rozhodnutí. Ekonomové vidí klady i zápory,“ komentoval v pořadu.

Anketa

Mělo by se o přijetí eura hlasovat v referendu?
Ano
74,6 %
Ne
25,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27682 čtenářů.

Pro vstup do eurozóny musí země splnit čtyři tzv. maastrichtská kritéria.

K otevření debaty o přijetí eura vyzval prezident Petr Pavel ve svém novoročním projevu. „Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou,“ řekl s tím, že společná měna je pro naši malou, otevřenou ekonomiku „logickou budoucností“.

K zavedení eura vyzývají i vládní strany TOP 09, STAN, KDU-ČSL i Piráti. ODS je v této otázce rozpolcená. Proti jsou obě opoziční hnutí ANO a SPD.

Co musí země splnit pro zavedení eura?

Pro vstup do eurozóny musí země splnit čtyři tzv. maastrichtská kritéria. Míra inflace v zemi nesmí překročit o víc než 1,5procentního bodu průměrnou inflaci tří zemí eurozóny s nejnižším růstem cen, úroková míra pak nesmí být o více než dva procentní body nad průměrem tří zemí eurozóny s nejnižší inflací.

Další kritérium stanovuje maximální míru rozpočtového deficitu na tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) a maximální míru zadlužení na 60 procent HDP. Poslední vyžaduje dvouleté členství v evropském mechanismu směnných kurzů ERM II.

Pavel: Je načase přijmout euro

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám