Hlavní obsah

Fiala: Přijetí eura v tomto volebním období řešit nebudeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedomluvili jsme se na tom, že bychom se v tomto volebním období zabývali otázkou přijetí eura, odmítl ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Upozornil, že to neobsahuje programové prohlášení vlády. Do konce volebního období podle něj navíc Česko nebude splňovat kritéria, která jsou k přijetí eura potřebná.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Nedomluvili jsme se na tom, že bychom se v tomto volebním období zabývali otázkou přijetí eura. Takže se do toho nebudu pouštět, respektuji programové prohlášení vlády,“ odmítl Fiala.

Do konce volebního období podle něj Česko nebude splňovat kritéria, která jsou k přijetí eura potřebná. Zároveň ale zdůraznil, že debatu o tom, jestli je přijetí eura v Česku výhodné, nebo není, vítá.

„V tuto chvíli debata není postavená na reálných základech. Ale děláme konkrétní kroky, abychom debatu mohli vést seriózněji,“ řekl a jako příklad uvedl, že kabinet konsoliduje veřejné finance.

Pavel: Je načase přijmout euro

Domácí

„Debata musí být orientována na to, co je skutečně výhodné pro české občany a firmy,“ apeloval ještě premiér.

K otevření debaty vyzval prezident Petr Pavel ve svém novoročním projevu. „Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou,“ řekl s tím, že společná měna je pro naši malou, otevřenou ekonomiku „logickou budoucností“.

K přijetí eura vyzývají i vládní strany TOP 09, STAN, KDU-ČSL i Piráti. ODS je v této otázce rozpolcená. Proti jsou opoziční hnutí ANO a SPD.

Důraz na euro politology v Pavlově projevu překvapil, oceňují jeho dynamiku

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám