Hlavní obsah

Pavel: Je načase přijmout euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel vystoupil v pondělí odpoledne s novoročním projevem. Jakkoliv ocenil, že se strany vládní koalice dokážou dohodnout, postrádá u nich schopnost jejich kroky vysvětlovat. Prohlásil také, že je načase zahájit kroky k přijetí eura.

Prezident Petr PavelVideo: ČTK

 
Článek

Pavel v projevu připomněl, že ČR konečně plní závazek Severoatlantické aliance dvou procent HDP na obranu. Druhým mezinárodním závazkem je právě přijetí eura.

„Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou,“ dodal s tím, společná měna je pro naši malou otevřenou ekonomiku „logickou budoucností“.

Prezident se na úvod novoročního projevu věnoval střelbě na pražské filozofické fakultě. „Mysleli jsme, že se taková tragédie stát nemůže,“ připomněl prezident. „Jako společnost musíme překonat strach,“ dodal s tím, že nás krutost a násilí nesmí zastrašit. „Nehledejme další viníky, viník je jeden,“ řekl prezident, který apeloval, aby se lidé nevzdávali kvůli strachu svých svobod.

FOTO: Pieta za oběti týden poté

Domácí

Vláda neumí své kroky vysvětlit

V další části projevu se prezident věnoval tuzemské politice. Na vládě ocenil, že se koalice dokáže shodnout a činí i nepopulární kroky. „Přesto, že nalézat shodu v pěti je jistě složité, jsme již dva roky takových svárů ze strany vlády ušetřeni. Za to jsem rád,“ uvedl Pavel.

Vládou zvolené cesty k řešení zadlužení země jsou podle prezidenta „občas křivolaké“ a poznamenané „vyvažováním požadavků v pětikoalici“.

Pavel připomněl, že úkolem opozice je kritika vlády a předkládání alternativ. „Tento úkol jí vláda ulehčuje tím, že se jí nedaří vysvětlovat svá opatření a reformní kroky, nedaří se jí přesvědčovat občany a tím je získat na svou stranu,“ dodal s tím, že některé změny jsou nezbytné. Prezident se v této souvislosti vyslovil i pro kultivaci veřejné debaty.

Fiala: To nejhorší máme za sebou

Domácí

Měňte věci k lepšímu, apeloval na mladé

Prezident se obrátil i na mladé lidí, kteří čelí řadě výzev a nároků, jež zásadně ovlivňují jejich životy. „Vím, že vaše představa ideálního života a rodiny je jiná než u vašich rodičů, že vidíte v současném světě nespravedlnosti v rozdělení moci i bohatství. Přesto mám pocit, že vaše hodnoty jsou mnohdy pevnější, než se kterými jsme do dospělého života vstupovali my,“ uvedl prezident.

Připomněl, že mladá generace byla vždy nositelem změn, a apeloval na mladé, aby se zapojili a snažili se „měnit věci k lepšímu“. Chce proto, aby se pozornost politiky obrátila právě k mladé a nejmladší generaci.

Foto: Zuzana Bönisch / KPR, ČTK

Prezident Petr Pavel při natáčení novoročního projevu

V předešlých dvou letech si Nový rok za datum k projevu zvolil premiér Petr Fiala (ODS). Ten se letos obrátil na veřejnost již o Vánocích a novoroční termín tak „uvolnil“ pro hlavu státu.

Fiala v projevu hovořil o očekáváních vztažených k roku 2024 i o tom, že tento rok bude lepší než ty předešlé, neboť to nejhorší již má Česká republika za sebou.

Zeman, který tradici novoročních prezidentských projevů přerušil svými vánočními poselstvími, chtěl navázat na prvorepublikovou zvyklost, kdy míval v tomto období svůj projev prezident Tomáš Garrigue Masaryk i jeho nástupci Edvard Beneš a Emil Hácha.

Anketa

Jste pro přijetí eura?
Ano, co nejdříve
16,5 %
Ano, ale až později
1,6 %
Ne
81,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 114716 čtenářů.

Situace letos mohla být lepší, kdyby lidé cítili, že vláda ví, co dělá

Chuťovky

Reklama

Výběr článků

Načítám