Hlavní obsah

Schillerová: Pokud vláda bude chtít snížit daně z hazardu, vyvoláme hlasování o nedůvěře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vláda bude chtít snížit daně z hazardu, byl by to důvod pro vyslovení nedůvěry, prohlásila ve čtvrtek na tiskové konferenci ANO šéfka poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová. Reagovala tak na návrhy z materiálu ministerstva financí, který uvádí, že šéf resortu Zbyněk Stanjura (ODS) přemýšlí o snížení daně loterijním společnostem. Jednat o tom má během dubna pětikoalice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová

Článek

Podle informací z materiálu, které zveřejnila České televize, Stanjura navrhuje u kamenných poboček pokles daně z 35 na 25 procent, u internetových loterií na 30. Ministr materiál označil za pracovní podklad, o kterém se teprve povede v koalici debata.

„Považuji to za největší nehoráznost této vlády. Ministr by se neměl opovažovat to předložit v paragrafované podobě. Pokud by se tak přece jen stalo, považovali bychom to za důvod pro vyslovení nedůvěry vládě,“ uvedla ve čtvrtek Schillerová.

Zároveň dodala, že věří, že by opozice získala i hlasy „nejednoho koaličního poslance“. Novinkám zástupci hnutí STAN, Pirátů i KDU-ČSL potvrdili, že nejsou pro snížení daně z loterií.

Snižme daně loteriím, říká Stanjura. Zároveň se zabývá zvýšením DPH na vodné a stočné

Domácí

Špatný velikonoční vtip

„Pevně věřím, že tento aktivně komunikovaný návrh byl jen špatným velikonočním vtipem,“ podotkla ještě šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO.

O podobnou změnu jako Stanjura se minulý rok pokusil i šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Ten chtěl snížit daň loteriím z 35 na 23 procent. Návrh plánoval připojit k zákonu o dani z mimořádných zisků, po kritice koaličních partnerů ho ale nakonec stáhl.

Schillerová zároveň zkritizovala komunikaci kabinetu kolem plánů na konsolidaci veřejných financí, a to včetně úniku informací týkajících se plánu změn v dani z přidané hodnoty (DPH).

Kromě snižování daní pro loterijní společnosti je totiž ve hře například i zvýšení DPH na vodné a stočné či na pivo. I proti tomu se ale ozvali někteří zástupci koaličních stran.

Koaliční dohodu o celkovém balíčku úsporných opatření Stanjura očekává za čtyři týdny. Uvedl, že většinu opatření pro snížení deficitu by mělo představovat omezení výdajů, nevyloučil ale i úpravu některých daní.

Snížíme dotace o desítky miliard, plánuje Stanjura

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám