Hlavní obsah

Snížíme dotace o desítky miliard, plánuje Stanjura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V rámci rozpočtové konsolidace snížíme objem vyplácených dotací, například do zemědělství, o desítky miliard korun, řekl ve středu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Celkově se chce při konsolidaci soustředit zejména na omezení státních výdajů. Nevyloučil ale ani úpravu daní v rozsahu, o který vláda dosud daňové zatížení snížila.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Podle mluvčího ministerstva financí Tomáše Weisse celková částka, kterou stát na dotace vydává, přesahuje půl bilionu korun, řekl Novinkám.

„Původně dotace vznikaly k tomu, aby snižovaly regionální nebo jiné rozdíly. Dnes je z toho regulérní odvětví průmyslu,“ upozornil Stanjura

Omezení dotací je podle něj možná reakce na zdražování potravin, pokud se potvrdí vysoké zisky jejich producentů. Zdůraznil ale, že dotace by nechtěl omezovat pouze v zemědělství.

Snížení objemu státních dotací bude podle Stanjury součástí konsolidačního balíčku, v rámci kterého chce snížit strukturální schodek rozpočtu o 70 miliard korun.

„Moje ambice je, abychom to snížili o několik desítek miliard pro příští rok,“ plánuje. Očekává ale intenzivní politickou debatu, protože se příjemci dotací budou bránit.

Snižme daně loteriím, říká Stanjura. Zároveň se zabývá zvýšením DPH na vodné a stočné

Domácí

Nevyloučil úpravu daní

Dohodu o konečné podobě balíčku očekává Stanjura za čtyři týdny. Z jeho pohledu by většinu opatření pro snížení deficitu mělo představovat omezení výdajů, nevyloučil ale úpravu některých daní.

Už v minulosti řekl, že současná vláda snížila celkové daňové zatížení zhruba o 30 miliard korun, ve stejném rozsahu by mohla výběr daní zvýšit.

Ministr zároveň zopakoval, že informace o možné úpravě daně z přidané hodnoty (DPH), které se v médiích objevily, nelze považovat za politický návrh. Ministerstvo financí podle něj pouze propočítalo rozpočtové dopady všech úprav, které zazněly od koaličních stran nebo od Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Také informace o možné úpravě daně z hazardu jsou podle něj pouze pracovním podkladem, o kterém se teprve povede politická debata.

Stanjura ve středu také potvrdil, že nechce znovu zavést superhrubou mzdu, pro jejíž zrušení v minulém volebním období hlasovaly tehdy vládní ANO a tehdy opoziční ODS a SPD. Podle ministra v zákonu nebyl žádný závazek, že zrušení je pouze dočasné. Takový závazek by podle něj ODS tehdy nepodpořila.

Pivo, vodné a stočné v nejvyšší sazbě DPH, navrhuje Stanjura

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám