Hlavní obsah

Schillerová: Pavlovým rozhodnutím jsem zklamaná

• Aktualizováno

Jsem zklamaná, komentovala ve středu šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová rozhodnutí prezidenta Petra Pavla, že podepíše vládní novelu, která plánuje snížit mimořádnou červnovou valorizaci důchodů. Podle Schillerové prezident mohl ukázat, že není „automatem na podpisy“. Hnutí ANO se obrátí na Ústavní soud. Prezidentovo rozhodnutí naopak kvituje premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Alena Schillerová na schůzi Sněmovny

Článek

„Jsem zklamaná. Zákon byl velmi složitý pro rozhodnutí, ale Petr Pavel měl šanci ukázat, že je prezidentem všech, pojistkou ústavnosti, a ne automatem na podpisy, jak se někdy s nadsázkou říká,“ zdůraznila Schillerová.

„Hnutí ANO se obrátí na Ústavní soud,“ dodala. Také řekla, že stížnost k Ústavnímu soudu chce podat ANO samostatně, a ne ve spolupráci s opozičním hnutím SPD. Podle Schillerové na to má hnutí dost podpisů.

O zklamání mluvil i předseda hnutí Andrej Babiš. „Pan prezident Pavel promarnil první velkou příležitost, jak spojit společnost. Je to škoda. A hlavně velké zklamání,“ napsal na Twitteru.

Pavel podepíše nižší valorizaci důchodů, ale je odhodlán podat ústavní stížnost

Domácí

Pavel avizoval, že pokud by nepodala stížnost opozice, udělá to sám. „Mám stále pochybnosti o tom, zda novela není v rozporu s Ústavou. Je nezbytné, aby zákon přezkoumal Ústavní soud,“ zdůraznil ve středu.

Obavy má stejně jako opozice ohledně projednání ve stavu legislativní nouze i kvůli případné retroaktivitě.

Fiala: Norma brání enormnímu zadlužení

Prezidentovo rozhodnutí naopak uvítal premiér Petr Fiala. Podle něj novela zabraňuje enormnímu nárůstu zadlužení země.

Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) je přesvědčen, že vláda dokáže novelu u Ústavního soudu obhájit.

„Oceňuji přístup pana prezidenta, který se jasně vyjádřil, kde vidí nedostatky, a zároveň definoval, co by mohlo přijít v případě uplatnění jeho veta. Jsem přesvědčen, že u Ústavního soudu dokážeme obhájit legislativní proces, legislativní nouzi i otázku případné retroaktivity,“ komentoval i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Důchody mají při mimořádné červnové valorizaci vzrůst podle novely v průměru o 760 korun. Podle nyní platných zákonných pravidel by to bylo průměrně o 1770 korun měsíčně. Kabinet snížení zdůvodnil snahou o stabilizaci veřejných financí v letošním roce i v dalších letech. Změna ušetří do roku 2030 asi 250 miliard korun, spočítala Národní rozpočtová rada.

V případě, že by prezident novelu vetoval, Sněmovna by už pravděpodobně nestihla přehlasovat jeho postoj včas. Kabinet poukazuje na to, že předloha musí vyjít ve Sbírce zákonů do 22. března, což je poslední den pro vydání vládního nařízení k červnovému navýšení penzí podle platných pravidel.

Nižší valorizace znamená do roku 2030 omezení výdajů o 250 miliard, uvedla rada

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám