Hlavní obsah

Sbírka obecních a krajských předpisů bude, odmítl ÚS návrh senátorů

Petr Kozelka, Právo, Petr Kozelka

Skupina šestadvaceti senátorů neuspěla u Ústavního soudu (ÚS) se svým návrhem na zrušení části zákona, podle něhož má začít od ledna fungovat elektronická sbírka obecních a krajských předpisů. Senátoři varovali před tím, že zavedení centralizovaného systému bude znamenat zásah do práva na samosprávu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Dosud se obecní předpisy zveřejňují na úředních deskách obecních úřadů, krajské pak ve Věstníku právních předpisů kraje, respektive ve Sbírce právních předpisů hlavního města Prahy.

Centralizaci zdůvodňovala vláda tím, že samosprávy někdy zapomínají vyhlášky zveřejňovat v aktuálních verzích a že lidé mají málo informací o předpisech vydávaných obcemi a kraji. Podle senátorů může být ale centralizace pod kuratelou ministerstva vnitra nevhodná, neboť místní pravidla nemusí být v souladu s vládními představami.

Vobořil: Zákony o konopí jsou zralé na změnu

Domácí

Plénum se soudcem zpravodajem Jiřím Zemánkem se ale senátorskými argumenty nenechalo přesvědčit. ÚS upozornil, že právní úprava nijak nezasahuje do práva obcí či krajů vydávat vlastní předpisy, navíc ministerstvo vnitra nemůže do procesu publikace nijak zasahovat a tím snad omezovat autonomii samospráv.

„Cíl shromáždit ucelený soubor právních předpisů na jednom veřejnosti přístupném místě, sledovaný tímto opatřením k zajištění poznatelnosti práva platného a účinného na místní úrovni a předvídatelnosti následků vlastního jednání jeho adresáty, je legitimní a slučitelný s principem právního státu,“ konstatoval soudce Zemánek.

Samosprávy nebudou při zasílání vyhlášek podle ÚS ani zatíženy zbytečnou administrativou, neboť i nyní musí své předpisy stejně ministerstvu zasílat.

Reklama

Související články

Vobořil: Zákony o konopí jsou zralé na změnu

Podle bývalého národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila přistupuje část justice v ČR k trestům za konopí zbytečně přísně. „Policie má obrovský...

Výběr článků

Načítám