Hlavní obsah

ÚS znovu otevřel stíhání komunistických pohlavárů Štrougala a Vajnara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) rozhodl, že žalobci se budou muset znovu zabývat případem komunistických pohlavárů Lubomíra Štrougala a Vratislava Vajnara, kteří byli stíhání kvůli použití střelných zbraní na hranici. Státní zastupitelství jejich případ zastavilo na podkladě znaleckých posudků, které ovšem podali odborníci, kteří byli spojeni s komunistickým režimem. Podle ÚS je dána pochybnost o nestrannosti znalců.

Soudkyně ÚS Kateřina ŠimáčkováVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Na ÚS se obrátila šestice lidí, kteří byli zraněni při pokusu o přechod hranice, připojili se i pozůstalí po obětech. Ve své stížnosti namítali, že znalci konstatující duševní nezpůsobilost Štrougala a Vajnara byli podjatí.

Jeden z nich byl dříve důstojník u protivzdušné obrany a měl prověrku na přístup k přísně tajným dokumentům, podobnou prověrkou pak disponoval i druhý znalec.

Střelba do lidí na hranicích bez trestu. Žalobce zastavil stíhání Jakeše, Štrougala i Vajnara

Domácí

Podle pražských žalobců to nijak nevadilo, takový přístup ale jednoznačně odmítl senát ÚS se soudkyní zpravodajkou Kateřinou Šimáčkovou, když konstatoval, že postupem státního zastupitelství bylo porušeno právo na účinné vyšetřování v případě, kdy byl ohrožen lidský život nebo dokonce došlo ke smrti.

Spor o znalce

„Aby bylo vyšetřování důkladné a dostatečné, musí být jeho závěry založeny na objektivní a nestranné analýze. Proto se nesmí opírat o poznatky znalce, o jehož nestrannosti lze mít důvodnou pochybnost. Nestačí tedy, že se znalec necítí být podjatý, ale i objektivně musí být vyloučeny oprávněné pochybnosti o jeho nestrannosti,“ prohlásila Šimáčková.

„Není žádoucí, aby klíčový znalecký posudek zpracovala osoba, která v dané době sama u ozbrojených sil působila, a to ještě u útvaru, který měl na starosti činnost spočívající v ochraně vzdušného prostoru, při níž rovněž mohlo docházet a také došlo k usmrcení jednotlivců při sestřelení letadel,“ vysvětlila Šimáčková.

Podle advokáta stěžovatelů Lubomíra Müllera se spravedlnosti domáhají lidé, kteří utíkali z komunistického Německa přes Československo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý komunistický ministr vnitra a premiér Lubomír Štrougal

„Bylo to, jako byl u Norimberského procesu podával posudek na obžalované doktor Mengele,“ přispěchal s historickou paralelou na proces s předními nacisty Müller.

Bývalému předsedovi vlády ČSSR Štrougalovi je 97 let a někdejšímu ministru vnitra Vajnarovi 91. Policejní Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) zahájil jejich stíhání v listopadu 2019.

Mužům kladl za vinu zneužití pravomoci, za což jim hrozilo dva až deset let vězení. Úřad obvinil také někdejšího generálního tajemníka Komunistické strany Československa Miloše Jakeše, který ale následně ve věku 97 let zemřel.

ÚDV tvrdí, že kvůli nečinnosti trojice funkcionářů bylo od března 1976 do konce roku 1989 zastřeleno či roztrháno psy devět lidí, kteří se snažili překročit československé hranice, a nejméně dalších sedm lidí bylo zraněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám