Hlavní obsah

S novými pravidly pro home office Jurečka narazil

Snaha ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) usnadnit zaměstnancům cestu k práci z domova, tedy tzv. home office, a zajistit jim ze strany zaměstnavatelů povinnou úhradu nákladů třeba za energie, narazila u Úřadu vlády, Úřadu práce i ministerstva financí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ty v připomínkovém řízení tvrdě zkritizovaly novelu zákoníku práce, která má pravidla pro home office stanovit. MPSV tak bude muset pravděpodobně návrh předtím, než jej předloží vládě, široce upravit.

Jak už Právo informovalo, ministerstvo v oblasti home office mimo jiné navrhuje, aby ho zaměstnavatelé vybraným skupinám osob museli povolit, pokud to charakter jejich práce dovoluje.

Jedná se o rodiče dětí mladších 15 let, těhotné ženy či lidi dlouhodobě pečující o silně hendikepovanou osobu.

Home office už nefrčí, na řadu přichází neomezené volno

Finance

Nemělo by to být možné třeba u prodavačů a prodavaček, dělníků a dělnic nebo jiných profesí, kde musí být zaměstnanec z pochopitelných důvodů přítomen na pracovišti.

Pokud žádosti zaměstnavatel bez vážných důvodů nevyhoví, měla by mu za to podle chystané novely hrozit pokuta.

Novela má upravit i podmínky práce z domova včetně způsobů komunikace firmy s pracovníkem, rozsahu práce a proplácení části nákladů, které zaměstnancům při práci doma vznikají. Jde například o spotřebu elektřiny.

MPSV u ní stanovilo vzhledem k nákladům spojeným právě s energiemi paušální částku 2,80 koruny za každou započatou hodinu práce. To při 160 odpracovaných hodinách měsíčně činí 448 korun.

Úřadu vlády na návrhu vadí věková hranice dětí, jejichž rodiče by mohli o home office zažádat, a chce ji snížit na osm let.

„Obecně práce na dálku, z domova je určitý benefit, který umožňuje zaměstnavatel dle možností jednotlivého pracovního zařazení. Proto by neměla být povinnost zaměstnavatele takovou práci umožnit,“ uvedl zase v připomínkách Úřad vlády.

Na práci z domu bude nárok. Musí být důvod

Finance

Vadí mu i způsob, jakým chce MPSV stanovit úhradu nákladů pro zaměstnance. Například částka 2,80 za hodinu na energie a související věci je podle něj nízká.

„Vzhledem k tomu, že práce na dálku je v zásadě dobrovolná, vykonávaná na základě vzájemné dohody stran, měla by být v takových případech ponechána smluvní volnost i ohledně rozsahu hrazení nákladů za práci,“ konstatoval úřad s tím, že tato připomínka je zásadní.

Snížení věku u dítěte na osm let požaduje i ministerstvo financí. „Tento limit neznamená nemožnost home office u rodičů starších dětí,“ napsal s tím, že by se do mechanismů u trhu práce mělo zasahovat co nejméně.

„Současně požadujeme upravit text tak, aby z něj nevyplývala povinnost zaměstnavatele žádosti o práci na dálku vyhovět,“ míní připomínkující ministerstvo.

Požadujeme, aby nevznikla povinnost zaměstnavatele žádosti o práci na dálku vyhovět
ministerstvo financí

Kompenzace zaměstnancům pracujícím doma by pak i podle něj měly být na dobrovolném principu. Cesta do práce je totiž podle ministerstva daleko nákladnější než práce z domova.

„Pokud nebude povinnost kompenzace čistě dobrovolná, pak by zákon měl minimálně obsahovat hranici významnosti (např. 500 Kč/měsíc), do které nemusí být s ohledem na zmíněné administrativní břemeno poskytována,“ zkritizovalo návrh ministerstvo financí.

Uspoří se výdaje za dopravu

Podobnou připomínku vznesly i další strany, třeba ministerstvo dopravy či Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). I po­dle něj by měla být kompenzace nákladů dobrovolná a mělo by se rozlišovat mezi chtěnou a nařízenou prací z domova.

„Ve většině případů bude představovat práce na dálku pro zaměstnance úsporu jízdních výdajů na dopravu do zaměstnání, stejně tak i úsporu času na dopravu do zaměstnání a zpět,“ míní ÚZSVM.

Práce z domova má svá rizika: Vyvarujte se jich!

Seznam Advertorial

Ministerstvu spravedlnosti pak vadí povinnost vyhovět žádosti zaměstnanců o home office.

„Jakkoli lze chápat důvody uvedené v daných ustanoveních, není nijak umožněno zaměstnavateli zohlednit například negativní zkušenost s výkony daného zaměstnance v rámci režimu práce na dálku v předešlých obdobích,“ poukázalo ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám