Hlavní obsah

S létem očkovací tempo zpomalilo

Kristýna Šopfová, Právo, Kristýna Šopfová

Počty nakažených covidem v posledních dnech kolísají, ačkoliv o tom, že mutace delta převažuje, už není podle Státního zdravotního ústavu pochyb. Laboratoře potvrdily v neděli nákazu u 75 lidí, což je o 41 méně než před týdnem. I reprodukční číslo je už týden pod číslem jedna, což ukazuje na zpomalování epidemie.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Další centrum bez registrace otevřeli v Brně v bývalé restauraci Bohéma Janáčkova divadla.

Článek

Počty hospitalizovaných zůstávají dál na nižších desítkách. S covidem je v nemocnici 32 lidí, ve vážném stavu 3. Síla covidu se ovšem, jak řekl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek v rozhovoru pro čtvrteční Právo, ukáže až s podzimem. Díky očkování by to ale nemělo mít dopad na nemocnice.

Volají nám přibližně dvě desítky lidí za den, kteří chtějí zkonzultovat svůj zdravotní stav
Markéta Šenkýřová, mluvčí IKEM

Tempo očkování ale zpomaluje. Za neděli aplikovali zdravotníci zhruba 26,7 tisíc dávek, ještě před týdnem to bylo asi 33 tisíc. O víkendu počet aplikací dávek bývá nižší, za pátek přitom lékaři výkázali 72,5 tisíc dávek, což je o asi 24 tisíc méně než před týden. Bez ohledu na to hlásí nedávno otevřená mobilní centra bez registrace velký zájem lidí.

Na pražské hlavní nádraží a do obchodního centra Chodov zašlo během prvních deseti dnů na očkování 13 638 zájemců. Stovky lidí si minulý týden stouply do fronty i v nákupním centru Nový Smíchov v Praze, stejně tak v Brně nebo Ostravě.

Kde se nejvíc chybuje v covidových formulářích

Domácí

Bez objednání nebo vyplněných papírů mohou zajít od úterý lidé také do pražské Fakultní nemocnice Bulovka, a to i o víkendech. K dispozici bude vakcína Pfizer/BioNTech. Upraví se také podmínky na hlavním nádraží. Na jednodávkový Janssen tam už mohou přijít i samoplátci starší 18 let. Za vakcínu a její aplikaci zaplatí 579 korun.

Bolest, horečka, někdy i zimnice

Ukončené očkování, a tudíž dostatečnou ochranu před těžkým průběhem nemoci, má v Česku 4,4 milionu obyvatel, což je zhruba čtyřicet procent populace. První dávku dosud dostalo pět milionů lidí. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) i odborníci upozorňují, že někteří se mohou po vakcinaci potýkat s horečkou nebo třeba s bolestí v místě vpichu.

Zkonzultovat svůj zdravotní stav chtěli po očkování i lidé, kteří se nechali očkovat v nákupním centru Chodov, kam mohou přijít bez registrace. „Volají nám přibližně dvě desítky lidí za den. Jsou to běžné nežádoucí účinky, jako jsou bolest v místě vpichu nebo bolest hlavy,“ řekla Právu mluvčí IKEM Markéta Šenkýřová. Radu od farmaceutů si žádají hlavně lidé, kteří mají nějaké další onemocnění.

Babiš odmítl povinné očkování. Možná v budoucnu, dodal Vojtěch

Domácí

Podobných oznámení obdržel SÚKL k minulému týdnu 6847. Ve většině případů trápí očkované horečka, bolest ruky, zimnice, únava, bolest hlavy nebo hrudi či snížená pohyblivost končetin. Takových hlášení je víc než šedesát procent.

„Zhruba dvanáct hodin po druhé dávce jsem začal cítit bolest ve svalech a únavu. Vzhledem k tomu, že po první dávce jsem žádné vedlejší reakce neměl, tak jsem čekal, že to bude i horší. Při očkování mě ale upozornili, že může přijít horečka,“ popsal Právu šestadvacetiletý Ondřej z Hradce Králové.

Opačnou zkušenost má šestašedesátiletá paní Anna z jižní Moravy. „Čekala jsem, jestli mi bude nějak hodně špatně, jak to člověk slyší od ostatních, ale nic mi nebylo. Jen ruka mě bolela,“ vysvětlila s tím, že dostala druhou dávku látky od AstraZeneky. Ústav prošetřuje i 94 podezření na možnou souvislost mezi očkováním a úmrtím.

Reklama

Výběr článků

Načítám