Hlavní obsah

Rychetský: Jediná cesta je Rusko vyloučit ze všech mezinárodních i sportovních institucí

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin je válečný zločinec. Ruská federace by jako říše zla měla být vyloučena ze všech mezinárodních i sportovních institucí, říká v rozhovoru pro Novinky předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Už na začátku války jste řekl, že by Rusko mělo být vyloučeno z Rady bezpečnosti OSN. Trváte na tom?

Stále víc a víc jsem přesvědčen o tom, že jediná cesta, kterou může demokratický civilizovaný svět zvolit, je totální izolace Ruska, totální vyloučení ze všech institucí, mezinárodních i sportovních. Rusko ztratilo jakékoliv právo v těchto mezinárodních institucích vystupovat, protože se stalo říší zla, která rozpoutala poprvé od druhé světové války válku v Evropě. A to barbarským způsobem. Válku vedenou proti suverénnímu sousednímu státu.

Je podle vás po zveřejnění fotografií a videí z ukrajinské Buči zřejmé, že Rusko páchá na Ukrajině válečné zločiny?

Já už jsem před pěti týdny označil Putina za válečného zločince, který patří před mezinárodní trestní soud. Ta zvěrstva, která tam páchá Putinův režim, jsou naprosto neomluvitelná.

Ruská tvrzení o masakru v Buči nesedí

Válka na Ukrajině

V podstatě se k tomu nemohu slušně ani diplomaticky vyjádřit. V mých očích je skutečně Putin válečným zločincem a osobou, která nese společně s Lavrovem a celou kamarilou osobní odpovědnost za válečné zločiny, které Ruská federace páchá.

Rusko pravost videí a fotografií, které zaznamenávají desítky mrtvých ležících na ulicích Buče, odmítlo. Tvrdí, že je to podvrh. Co s tím?

Rusko vždy lhalo. K tomu nemám slov. Všichni máme možnost sledovat záběry z Ukrajiny přímo, v televizních přenosech, filmových přenosech. Z toho se nelze vylhat.

Evropská unie slíbila Ukrajině, že jí pomůže nasbírat důkazy o páchaných válečných zločinech. Co za důkazy to má být? Stačí fotografie a videa?

Samozřejmě, že fotografie a videa jsou zásadní důkazní materiál. Ale bude na místě doplnit ho o osobní svědectví jednotlivých lidí, která to jednoznačně potvrdí.

EU je v šoku z masakru v Buči. Pomůže s důkazy

Válka na Ukrajině

Je nějaká šance, že Putin před soudem stane, když ho Rusko nevydá?

Samozřejmě, že v tuto chvíli je krajně nepravděpodobné, že by soud mohl proběhnout s účastí Putina. Ale soudní procesy lze vést i na dálku. Dřív nebo později by se mohlo oligarchům, kterým začíná Putin překážet, podařit se ho zbavit a pak by ho soudu vydali.

Vinu Ruska a pravost záběrů z Ukrajiny zpochybňují v internetových diskuzích i mnozí Češi. Někteří dokonce adorují Putina. Měli by být za toto trestáni?

Myslím si, že tito lidé se skrývají za anonymitu na internetu. Ani není jisté, zda skutečně existují, nebo zda je to jen součástí hybridní války, kterou Rusko už léta proti Západu vede na sociálních sítích.

Rychetský: Rusko vyloučit z RB OSN

Domácí

Ale podaří-li se našim orgánům v trestním řízení identifikovat konkrétní fyzickou osobu, tak by bylo nepochybně na místě, ať už za podněcování k nenávisti, šíření nenávisti, nebo za schvalování trestných činů, takovou osobu před soud postavit a řádně potrestat.

Reklama

Výběr článků

Načítám