Hlavní obsah

Respirátory FFP2 nechrání před infekcí, uvádí návody výrobců. Přesto pomáhají

Novinky, jam

Velká část lidí návody přiložené ke zboží nečte, když tak ale učiní u zakoupených respirátorů, které jsou z rozhodnutí vlády nyní povinné v obchodech či MHD, zjistí, že „neeliminují riziko nákazy a infekce”. Jinak řečeno, že nechrání před viry. To však neznamená, že svou primární úlohu neplní a nezabraňují při plošném nošení šíření nákazy.

Foto: Novinky

Článek

„Tento prostředek neeliminuje riziko kontrakce nemoci či infekce” či „Nepoužívejte jako ochranu před atmosferickými kontaminanty, jejichž koncentrace nejsou známy nebo jsou bezprostředně nebezpečné pro zdraví či život”. Taková prohlášení výrobců se objevují téměř shodně v návodech na použití respirátorů FFP2.

Odborníci se u těchto certifikovaných FFP2 respirátorů shodují, že chrání před viry a bakteriemi, proto také vláda postupně nařizuje jejich používání.
Aleš Povr

Respirátory této třídy zachycují minimálně 94 procent pevných částic, které jsou ve vzduchu, jde například o prach, různé větší částice aerosolů či kouře.

Respirátor je totiž primárně určen jako pracovní pomůcka k práci v zaprášeném prostředí.

Foto: Novinky

Chrání i před viry

Lidé tedy mohou nabýt dojmu, že respirátory, které od pondělí musí z rozhodnutí vlády povinně nosit na řadě veřejných míst, jako jsou obchody či hromadná doprava, nejsou účinné a nechrání je. Opak je ale pravdou.

„Odborníci se u těchto certifikovaných FFP2 respirátorů shodují, že chrání před viry a bakteriemi, proto také vláda postupně nařizuje jejich používání,” uvedl pro Novinky Aleš Povr, mluvčí jednoho z předních českých výrobců respirátorů, společnosti GOOD Mask. Tato společnost využívá na výrobu respirátorů i Tchajwanem darované linky.

Strážníci se ptají, jak mají poznat správné roušky

Domácí

„Pokud někdo na tyto výrobky podobný nápis umísťuje, tak je asi na místě prověřit jeho certifikát a proměřit filtraci a další parametry daného výrobku. Na to se v nejbližší době zaměří nezávislý test většiny respirátorů na českém trhu, který bude proveden v laboratořích Technické univerzity v Liberci,” doplnil.

Při správném nošení respirátor díky přiléhání na obličej snižuje možnost průniku kapének do ovzduší a chrání jak toho, kdo jej nosí, tak druhé osoby. Zároveň dovede zachytit menší částice.

Rouška chrání jen okolí

„Hlavní rozdíl mezi rouškou a respirátorem je v tom, že respirátor musí těsně přiléhat k obličeji a jak vdechovaný, tak i vydechovaný vzduch pak prochází téměř výhradně přes filtrační materiál. Díky tomu respirátor chrání uživatele i jejich okolí. Oproti tomu roušky takto netěsní a pouze brání v šíření kapének do okolí z úst toho, kdo je nosí,“ vysvětlil před časem pro Právo Karel Drbal ze společnosti BTL, která vyrábí ochranné pomůcky.

Jak nosit respirátor. Chrání, jen pokud správně těsní

Domácí

Riziko případné nákazy se snižuje o to víc při plošném nošení respirátorů, protože každý přítomný člověk má účinnější ochranu, a tudíž od každého proniká přes membrány menší množství částic viru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám