Hlavní obsah

Razie na ministerstvu obrany kvůli veřejným zakázkám

Právo, Novinky, jt, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie prohledávala v úterý prostory ministerstva obrany a sídla několika soukromých firem. Prohledává také další budovy soukromých osob. Hledá důkazy, protože má podezření, že někteří pracovníci ministerstva a soukromé firmy zmanipulovali různá výběrová řízení. Policie podezřívá podle informací Práva nejméně deset zaměstnanců ministerstva.

Článek

Podle informací Práva se jedná o největší korupční skandál v resortu armády. Jde o vysoce organizovanou činnost, ve které měl každý jednotlivec pevně stanovenou úlohu.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) potvrdila, že v případu jde o veřejné zakázky, které zadávaly Vojenské ubytovací a stavební správy. Podle Parkanové by se vyšetřování mohlo týkat přibližně deseti lidí. Výše veřejných zakázek, které policie prošetřuje, by mohla podle Parkanové být asi ve výši půl miliardy korun. "Je nutné to brát s rezervou," upozornila. Ministryně také nechtěla spekulovat, za kolik let policie zakázky prověřuje. "Vím, že to je hodně let zpátky," uvedla.

Parkanová také připustila, že o případu věděla již dříve. Na vyšetřování s policií podle ní spolupracovaly i podřízené složky ministerstva, jako je vojenská policie nebo inspekce ministryně obrany. "Pokud by někdo chtěl podlehnout dojmu, že my jsme z toho otrávení nebo že bychom tomu chtěli bránit, tak opak je pravdou. Já jsem si to takto přála," řekla novinářům.

"Probíhá prověřování, proti nikomu nebylo zahájeno trestní stíhání, nikdo nebyl zadržen, prověřování se týká účasti na zločinném spolčení, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě, přijímání úplatku a podplácení," řekla Novinkám vrchní komisařka útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Veronika Dumková.

Veškerá výběrová řízení byla údajně šitá na míru předem vybraným fimám, kterým další soukromé subjekty dělaly tzv. křoví. Při dalších výběrových řízeních se situace opakovala. Zisky si pak firmy dělily.

Podle policie se trestné činnosti měla dopouštět skupina podnikatelů a zaměstnanci některých složek ministerstva obrany. Činnost podezřelých se zaměřovala zejména na nelegální způsob získávání veřejných zakázek zadávaných vojenskými ubytovacími a stavebními správami.

"Činnost nabyla takového stupně organizovanosti, utajení a rozsahu, že je posuzována jako trestná činnost páchaná zločinným spolčením," doplnila Dumková.

Prohlídky na více místech ČR

Od úterního rána i během celého dne provádí policisté u podezřelých domovní prohlídky. Malá skupina policistů byla v úterý i v budově ministerstva obrany.

Přítomnost kriminalistů v budově ministerstvo v úterý odpoledne dementovalo. "V žádné z budov, kde ministerstvo obrany sídlí, v tuto chvíli žádná akce policie neprobíhá," uvedl Jan Pejšek z tiskového oddělení ministerstva.

Podle informací Práva kriminalisté už dříve spolupracovali s vojenskou policií, díky které byly důležité materiály na ministerstvu zajištěny. Nyní se policisté zaměřují na prohlídky jednotlivých poboček vojenských ubytovacích a stavebních správ (VUSS), které jsou po celé republice.

Podezřelých nejméně deset zaměstnanců

VUSS jsou regionální úřady, které mají v kompetenci zakázky z oblasti infrastruktury armády, jako například opravy kasáren, stravování, ubytování apod. Nejedná se o zakázky z oblasti vyzbrojování.

Zátah proběhl na více místech České republiky. Mimo hlavní město také například v Litoměřicích, Brně nebo v Českých Budějovicích.  Při jedné z prohlídek nalezli policisté údajně půlmiliónovou hotovost v luxusní vile.  Policie podezřívá nejméně deset zaměstnanců ministerstva. Podle Práva se jedná i o úředníky na vysokých postech.

Kromě výběrových řízení měly být zmanipulovány tzv. centralizované nákupy, prostřednictvím kterých armáda za výhodných podmínek pořizuje hromadně vybavení pro celou republiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám