Hlavní obsah

Rakušan: Jestli chce Kolář u prezidenta pokračovat, měl by mít prověrku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo by logické, aby poradce prezidenta Petra Pavla, Petr Kolář, měl bezpečnostní prověrku, řekl Novinkám ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Za žádoucí to pokládá i Transparency International. Reagovali na informaci, že Kancelář prezidenta republiky zastavila konání prověrky Nejvyššího bezpečnostního úřadu, o kterou Kolář žádal.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Ministr vnitra České republiky Vít Rakušan na tiskové konferenci po setkání ministrů vnitra zemí Visegrádské čtyřky

Článek

„Tam jde určitě o to, jestli bude jeho smlouva s prezidentem pokračovat. Pochopil jsem, že pan Kolář váhá, že je možné, že jeho smlouva prodloužená nebude. Potom nechť nemá bezpečnostní prověrku. Jinak obecně si myslím, že všichni lidé, kteří se v okolí pana prezidenta pohybují, bez výjimek, by ji mít měli,“ řekl Právu Rakušan.

Fakt, že provedení prověrky Nejvyššího bezpečnostního úřadu (NBÚ) zarazila Kancelář prezidenta republiky, nechtěl hodnotit. „Možná je tam dohoda, že panu Kolářovi smlouva končí, a tak k tomu mají nějaký technický důvod. Ale myslím, že je logické, aby lidé, kteří jsou v okolí pana prezidenta a zabývají se bezpečnostní a zahraniční politikou, prověrku měli,“ dodal ministr vnitra.

Kolář už v pondělí vysvětloval, že o prověrku požádal, nicméně Kancelář prezidenta republiky její potřebnost odmítla potvrdit. Nejvyšší bezpečnostní úřad ji tak neprovede. Kolář se podle Hradu totiž nesetkává s utajovanými materiály.

„Petr Kolář se neseznamuje ani neseznamoval s žádnými informacemi utajovaného charakteru, nejsou ani zákonné důvody pro žádost,“ uvedl mluvčí Hradu Vít Kolář.

Kolář zvažuje konec v roli poradce prezidenta

Domácí

Petr Kolář má smlouvu s prezidentem Petrem Pavlem na poradenské služby do konce roku. Právu sdělil, že uvažuje o tom, že ji již neprodlouží a Pavlovi bude nadále radit pouze jako přítel.

Kolář je bývalý diplomat, velvyslanec ve Švédsku, Irsku, USA a Rusku. Ve výroční zprávě Colt Cz je uveden jako člen výboru pro compliance a etiku, zároveň předsedá správní radě Nadace rodiny Holečkových, tedy rodiny Reného Holečka, majitele Colt CZ.

Transparency: Postoj Vohralíkové je zarážející

Podobně jako Rakušan k věci přistupuje i česká Transparency International. „Z pohledu TI je prověrka NBÚ žádoucí, pokud si ji přeje i sám Petr Kolář. Veřejnost má právo na to, aby bylo zkontrolováno, zda nemůže svou pozici využít ve prospěch klientů, pro které Kolář nadále pracuje,“ řekla Právu Lucie Vilimovská z Transpaerncy International.

„Je proto zarážející, že Kancelář prezidenta republiky v čele s paní Vohralíkovou prověrku od NBÚ nepodpořila. Všichni v Česku máme totiž v paměti postavy jako Vratislav Mynář a Martin Nejedlý a jejich kauzy na Hradě,“ dodala Vilimovská.

Podle místopředsedy Sněmovny a stínového premiéra ANO Karla Havlíčka by se mělo všem politikům měřit stejným metrem. „Za prezidenta Miloše Zemana se absence bezpečnostních prověrek u jeho spolupracovníků kritizovala objektivně a správně. Pravidla mají platit pro všechny. Dnes z toho nemůžeme utíkat. Pokud se jedná o blízkého spolupracovníka pana prezidenta, tak by prověrku měl mít,“ řekl Novinkám.

Předseda poslaneckého klubu ODS a člen ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda prověrku u Koláře za důležitou nepovažuje.

Nejedlý bez prověrky

„Jestli má někdo bezpečnostní prověrku, je to proto, aby se mohl seznamovat s utajovanými materiály. Jinak to nemá žádný smysl. Pokud Hrad vychází z toho, že by se pan Kolář neměl seznamovat s utajovanými materiály, pak nedává smysl, aby si dělal prověrku na vyšší stupeň,“ poznamenal Benda.

Ani šéf klubu pirátů Jakub Michálek si nemyslí, že by Kolář prověrku potřeboval. „Já myslím, že každý poradce nemusí mít bezpečnostní prověrku a záleží na tom, jaké práci se věnuje. Pokud je potřeba, aby se seznamoval s utajovanými informacemi, tak by měl mít prověrku. Pokud jde čistě jen o politické poradenství, tak si myslím, že prověrku mít nemusí,“ řekl Novinkám.

Vládní strany v minulosti kritizovaly absenci bezpečnostních prověrek u blízkých spolupracovníků bývalého prezidenta Miloše Zemana.

Rakušan na adresu Zemanova poradce Martina Nejedlého, který byl známý svými vztahy s Ruskem, dokonce prohlásil, že s člověkem bez bezpečnostní prověrky jednat nebude. Nejedlý se přitom, stejně jako na stávajícím Hradě Kolář, účastnil jednání o zahraniční politice.

Kritizované byly také Nejedlého cesty s Milošem Zemanem do Ruska, které podnikli ještě před válkou na Ukrajině. Nejedlý byl podezírán z vřelých vztahů k ruskému prezidentovi, jeho podobiznu míval i na krytu svého mobilního telefonu.

Kolář byl se současnou hlavou státu jako člen delegace v USA, kde navštívili i továrnu Colt CZ. Na zařazení návštěvy do programu hlavy státu se však prý podle Hradu nepodílel.

Rakušan: Jestli chce Kolář u prezidenta pokračovat, měl by mít prověrku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám