Hlavní obsah

Kolář zvažuje konec v roli poradce prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petr Kolář už možná neprodlouží smlouvu s Hradem, dle které pracuje pro prezidenta Petra Pavla jako poradce. Dál by za ním podle svých slov mohl docházet pouze jako přítel. Rozhodnutí nechá na Kanceláři prezidenta republiky. Informaci sdělil Novinkám a Právu poté, co vyšlo najevo, že nezíská prověrku od Národního bezpečnostního úřadu.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý diplomat Petr Kolář

Článek

Kancelář jeho žádost stopla pro nepotřebnost. „Je poradcem, nikoli zaměstnancem a není nezbytné pro jeho činnost, aby se s utajovanými informacemi určenými Kanceláři prezidenta republiky seznamoval,“ řekla Radiožurnálu Mária Pfeiferová z odboru komunikace Hradu.

Kolář její slova potvrdil. „Je to proto, že jsem externista,“ řekl Novinkám a Právu. „To rozhodli oni, že o prověrku žádat nebudou. Já jsem odeslal dotazník. Alespoň mám díky tomu seřazené všechny dokumenty a doklady o majetku a o účtech,“ poznamenal Kolář.

O prověrku požádal sám, nyní má pouze nejnižší stupeň prověrky „Vyhrazené“, který mu udělila přímo prezidentská kancelář. Podání žádosti o vyšší stupeň pro Koláře přitom nebyla žádná novinka, jako bývalý velvyslanec ve Švédsku, Irsku, USA a Rusku ji podával již několikrát.

Prezidentův poradce Kolář zůstane bez prověrky, podle Hradu ji nepotřebuje

Domácí

Kolář, který pracuje pro zbrojařský holding Colt CZ Group, má s Hradem dohodu o pracovní činnosti s paušální odměnou tisíc korun za měsíc. Vypršet má však do konce roku a Kolář zatím neví, jestli ji prodlouží. „Mně se vlastně moc nechce. Proč bych vlastně měl mít smlouvu? Přítel prezidenta mohu být i bez smlouvy,“ sdělil Právu.

Vypovězením smlouvy by sice přišel o vstupní kartičku, Kolář však tvrdí, že ji nepotřebuje. „Chodím tam jednou začas. Tak si pro mě přijde někdo dolů. Akorát, že tím budu obtěžovat nějakou sekretářku, že pro mě bude muset přijít,“ dodal s tím, že rozhodnutí nechá na kanceláři prezidenta.

Jak to bude se zákonem o lobbingu?

Pokud by Kolář smlouvu s Hradem na poradenství ukončil, vyhnul by se zařazení mezi „lobbované“ dle chystaného zákona o lobbování, který má platit od roku 2025. Podle něj mají lobbisté uvádět do registru všechny kontakty s „lobbovanými“ vrcholnými politiky, ale právě i poradci hlavy státu.

Vztahovat by se na něj však mohl tento zákon z opačné strany, pakliže by byl zahrnut mezi „lobbisty“, kteří musejí své kontakty na politiky uvádět. „Pokud někdo sezná, že jsem lobbistou, a uvěří panu Babišovi, tak se na mě zákon vztahovat bude. Nemám, jak se přít s pomluvou, že jsem zbrojní lobbista. Já nejsem lobbista, já jsem konzultant a sedím ve správní radě Nadace rodiny Holečků. Ať mi někdo někdy přivede politika, kterého jsem lobboval,“ nelíbí se Kolářovi.

Kolář: V týmu prezidentových poradců se přeme

Domácí

V minulosti byl za neexistenci prověrky kritizován poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý. Kvůli svým kontaktům na Rusko byl politiky pokládán za bezpečnostní riziko. Vadilo jim, že se účastní i jednání expertů o bezpečnosti.

Problémy s prověrkou měl i někdejší Zemanův kancléř Vratislav Mynář. V roce 2016 ji od NBÚ nezískal, podal kvůli tomu na úřad správní žalobu. Ve druhém Zemanově funkčním období o ni ani nepožádal, údajně kvůli tomu, že mu to zákon nenařizoval.

Zarážející je, že kancelář prezidenta odmítla proti Kolářově vůli žádost o prověrku potvrdit. Vedoucí kanceláře Jana Vohralíková má s Kolářem dobré vztahy, oba spolu pracovali i u šéfa Senátu Miloše Vystrčila, Kolář jako poradce a Vohralíková jako vedoucí Kanceláře Senátu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám