Hlavní obsah

Rakušan: Babišova vláda odmítá zákony poslanců a přichází s vlastními opsanými od opozice

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v demisi Andreje Babiše (ANO) podle hnutí STAN vede ve Sněmovně při hlasování politické hry. Místo toho, aby podpořila poslanecké návrhy zákonů, doporučí je zamítnout, což 78 poslanců ANO často společně s SPD a KSČM ve Sněmovně prohlasuje, načež kabinet řekne, že představí v té samé problematice vlastní komplexní návrh.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda poslaneckého klubu Starostové a nezávislí (STAN) Jan Farský a místopředseda STAN Vít Rakušan (vlevo)

Článek

„Chtěli bychom vyzvat vládu, aby vzala rozum do hrsti a snažila se reálně pomoci občanům ČR i turistům řešit problémy, které existují, a aby konečně přestala hrát hloupé politické hry ve stylu: My vládneme a dáme návrh, který částečně opíšeme od opozice,” zlobil se v úterý na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny místopředseda Starostů Vít Rakušan.

V této souvislosti připomněl například novelu zákona o EET, směnárenskou novelu nebo stavební zákon.

Ke směnárenské novele od hnutí STAN, která navrhovala, aby lidé získali možnost odstoupit od smlouvy o směně peněz do dvou hodin po jejím uskutečnění, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) v březnu uvedla, že sice souhlasí se záměrem předkladatelů, zákon ale nepovažuje za dobře připravený a problematika by se měla řešit komplexněji.

Rakušan: „Geniální, skvělá a komplexní” novela? Pozdě

„Vláda připravuje geniální, skvělou a neprůstřelnou novelu. Jen je škoda, že ten zákon nemohl platit už letos a pomoci turistům, kteří do ČR přijíždějí,” dodal Rakušan s tím, že jejich návrh by to už letos řešil.

Upozornil i na návrh na změnu stavebního zákona. Starostové navrhovali, aby soulad stavebních záměrů s územním plánem posuzovaly opět stavební úřady, jak tomu bylo až do loňska, a nikoli úřady obcí s rozšířenou působností, a zrychlilo se tak vyřízení stavebního povolení.

„Občané v současné době čekají na stavební povolení až 55 týdnů. V čase ekonomické konjunktury je to neuvěřitelná doba. Dali jsme jednoduchý návrh, aby se ta praxe vrátila tak, jak byla předtím, aby úředník obce s rozšířenou působností nemusel dávat závazné stanovisko v souladu s územním plánem ke každé garáži a studni,” kritizoval vládní zamítavé stanovisko k jejich návrhu Rakušan a dodal že vláda dokonce napsala, že přijde s komplexní novelou v roce 2020, což je podle něj pozdě.

„Vláda nám dává informaci, že k nějaké věcné záležitosti připraví komplexní novelu. Je to trochu legrační u vlády, která nemá důvěru Sněmovny, je v demisi a kde téměř jistě do budoucna značná část ministrů nebude,” dodal místopředseda Starostů.

Vláda Andreje Babiše řídí zemi již půl roku v demisi, každý týden se schází na zhruba tříhodinová ranní jednání, na němž přijímá souhlasná, odmítavá či negativní stanoviska k vlastním i poslaneckým návrhům. Na plénu Sněmovny poté vysvětluje, proč konkrétní zákon podpoří či nepodpoří. Právě podpora 78 hlasů poslanců ANO je pro přijetí jakéhokoli zákona ve Sněmovně klíčová.

Reklama

Výběr článků

Načítám