Hlavní obsah

Přišlo znenadání, během sekund brutální vítr, popsali očití svědci tornádo v Lanžhotě

Lanžhot

Bouřkový živel, který udeří nečekaně v okamžiku, řádí jen pár minut, a přitom za sebou nechá velkou spoušť. Do toho lidská bezmoc provázená chaosem. Tak popisují očití svědci tornádo, které v pondělí večer zasáhlo Břeclavsko. Jedním z nich, kteří se s hrozivým zážitkem svěřili Novinkám, byl starosta Lanžhotu Ladislav Straka. Silný vítr v obci poničil na 30 domů.

Následky silné bouře v Lanžhotě na BřeclavskuVideo: Novinky

 
Článek

Podle očitých svědků, mezi kterými byl rovněž starosta, se Lanžhotem prohnala větrná bouře s deštěm a vytvořilo se menší tornádo.

„Bylo to nečekané a přišlo to znenadání. Bouře se přehnala během několika minut,“ popsal Straka s tím, že situace bezprostředně připomínala zhruba rok staré události, kdy v oblasti rovněž řádilo ničivé tornádo.

Naštěstí ale byla příroda tentokrát milosrdná a živel podle starosty nezpůsobil žádné vážné zranění. Bouři odnesly škodami hlavně střechy, spadla některá vzrostlá zeleň a vzduchem létaly trampolíny a bazény ze zahrad.

Foto: Jakub Zajíček

Následky silné bouře v Lanžhotě

Jako dílo několika sekund popsal ženoucí se bouři s tornádem jeden z obyvatel Lanžhotu Jakub Zajíček. Zrovna jel domů z práce ze Slovenska, když viděl na obzoru tmavá mračna. U domu pak už pršelo, načež dal věci z auta do vchodu.

„Když jsem zavřel dveře, tak během tří sekund začal brutální vítr, strašně silný. Do auta mi létaly tašky ze střechy, kolem létaly různé předměty, i celý hřeben střechy letěl po ulici. Seběhlo se to během dvou minut a za pár dalších minut byla obloha čistá,“ popsal Zajíček.

Bouřky se prohnaly Vysočinou a jižní Moravou, bez proudu je několik tisíc domácností

Počasí

Když živel udeřil, podle Zajíčka na člověka padla bezmoc. „Vůbec nevíte, co máte dělat. Nevíte, co dělat nejdřív. Hledal jsem psa, chudák se schovával pod sedačkou. Zmatky a chaos,“ dodal obyvatel Lanžhotu.

Záchranné práce podle starosty obce začaly už v pondělí večer, kdy se s pomocí hasičů podařilo zabezpečit střechy proti zatékání. V obci jsou také přistaveny kontejnery na suť a různý odpad. Dát vše do pořádku zabere podle Straky ještě nějaký čas.

Foto: Jakub Zajíček

Následky silné bouře v Lanžhotě

Že se Břeclavskem v pondělí večer skutečně prohnalo tornádo, potvrdili v úterý meteorologové. Živel měl rychlost zhruba 150 kilometrů za hodinu. Hasiči měli v oblasti kvůli počasí přes 40 výjezdů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám