Hlavní obsah

Ani třetí rána osudu rodinu z Hrušek nezlomila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrušky

Zle si osud zahrává s rodinou Ladislava Darmovzala z Hrušek na Břeclavsku. Nejdřív přišlo tornádo, při likvidaci pohromy se v jejich domě propadl bagr do sklepa a v neděli jim na stavbě jejich nového domu vichřice uvolnila štítovou zeď. V pondělí ji zedníci museli rozebrat, aby mohli postavili novou.

Třikrát během jediného roku poničila rodinný dům Darmovzalových z Hrušek nepřízeň osuduVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

„Švagr Tomáš slyšel při nedělní vichřici v jejich domě podivné zvuky. Pátrali jsme, co to je. Až venku jsme viděli, jak se štítová zeď naší novostavby pohybuje a naráží do jejich domu,“ řekl Ladislav Darmovzal mladší. Zdivo, ještě nespojené s konstrukcí rozestavěné střechy, se kymácelo a hrozilo zřícením, proto přivolali hasiče.

„Žebřík se vzhledem k nárazům větru nedal použít, tak si museli poradit jinak. Provizorně zajistili obě štítové zdi a zabránili tak větším škodám. Moc jim děkuji za pomoc,“ dodal mladší z Darmovzalů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Uvolněnou štítovou zeď musí stavbaři vybourat a vystavět znovu.

„Přišlo to ve špatnou chvíli, děláme novou střechu, ale krovy se štítem ještě nebyly svázané. Být vichřice o pár dní později, už by zeď vydržela,“ říká otec.

Příští svátky už budou normální, věří lidé z jihomoravských obcí, kde se prohnalo tornádo

Domácí

Vichřice přicházející ve směru od sousedního domu se v náporech opírala o velkou plochu štítové zdi, která kvůli absenci boční stabilizace povolila. Uvolněnou zeď musí rozebrat a vystavět znovu. „Je to kom­plikace, ale na ty už jsme si zvykli. Snad jde o poslední problém před dokončením domu,“ doufá syn.

Foto: Ladislav Darmovzal

Hasiči zajišťují uvolněnou štítovou zeď.

Všichni předpokládají, že do konce února vybaví dům okny a pustí se do práce na interiéru. V létě by chtěli bydlet v obnoveném domě. Ten musí podle pravidel pro poskytnutí pomoci státu zachovat stejný obestavěný prostor.

Při demolici v Hruškách se bagr propadl do sklepa

Domácí

Nedělní vichřice vyvolávala hrůzné vzpomínky a naháněla strach i v dalších tornádem zasažených obcích. Podle břeclavských hasičů se ale naštěstí jednalo jen o větrem shozenou střešní krytinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám