Hlavní obsah

Přijdou spalující vedra, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Meteorologové vydali ve středu další varování. Tentokrát ale neupozorňují na bouřky či krupobití, ale na na Česko celkem nezvykle vysoké teploty a nadlimitní koncentraci přízemního ozónu. Vyčerpávající vedra budou vrcholit v pátek, meteorologové očekávají až 37 stupňů.

Článek

"Po zadní straně tlakové výše nad Karpaty k nám proudí od jihozápadu až jihu tropický vzduch. Jeho příliv ukončí v noci na sobotu a během soboty zvlněná studená fronta od západu," uvádějí meteorologové.

Varování platí od čtvrtečního poledne až do sobotního večera. Ve čtvrtek meteorologové očekávají maximální denní teploty 31 až 35 stupňů. V pátek dokonce 33 až 37 stupňů.

Na Moravě a ve Slezsku vydrží tropická vedra až do soboty. Maximální teploty tam budou 31 až 35 stupňů.

"Ve čtvrtek a v pátek se v odpoledních hodinách očekává výskyt zvýšených koncentrací přízemního ozónu a místy překročení zvláštního imisního limitu 180 mikrogramů/m3," upozorňují meteorologové. To může vyvolat zdravotní potíže.

Hlavní hygienik ČR doporučuje:
zvýšit konzumaci nealkoholických nápojů, u dětí do 20 kg na 1,5 až 2 l denně, u starších dětí a dospělých kolem 3 l denně, raději méně sladké, bez kofeinu, kombinovat s minerálními vodami, při onemocnění zažívacího traktu raději neperlivé
omezit tělesnou zátěž, která je spojena se ztrátou tekutin a se zvýšením vnitřní teploty
nepobývat na přímém slunci v poledních hodinách, nenechávat děti v autech na parkovištích nebo v kočárku na přímém slunci
při chronickém onemocnění dýchacích cest a onemocnění srdce a cév omezit vycházky zejména v poledních a odpoledních hodinách
větrání provádět ve večerních, nočních a ranních hodinách

Reklama

Výběr článků

Načítám