Hlavní obsah

Prezident nakupuje „běžný“ nábytek. Úpravy Lumbeho vily vyjdou do 2,2 milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úpravy Lumbeho vily, kterou si za své bydliště zvolil prezident Petr Pavel stejně jako jeho předchůdci Miloš Zeman a Václav Klaus, budou stát do 2,2 milionu korun. Nábytek prezident se svou chotí Evou vybírá i v nábytkářském řetězci IKEA, sedačku bude mít od slovenské firmy Phase a textilie od plzeňské interiérové designérky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jak vypadá výsledek úprav Lumbeho vily, Hrad z bezpečnostních důvodů neukáže

Článek

„U Lumbeho vily jde o generální údržbu nemovitosti po jejím desetiletém užívání. Součástí prací není rekonstrukce zahrady a okolí. Ve vile řemeslníci natírají a repasují okna a dveře, vymalují, řeší vlhkost v některých částech budovy,“ sdělila Právu hradní kancléřka Jana Vohralíková.

„Pořizujeme nový nábytek převážně z IKEA. Kde tento nábytek nebylo možné použít, tam ho vyrábíme na míru. S památkáři se samozřejmě opravy řeší, ale tím, že jde o standardní opravy, nemusí do procesu zásadně vstupovat. Rozpočet je plánovaný do 2,2 milionu korun,“ řekla.

Už při první návštěvě krátce po svém jmenování Pavel avizoval ve vile změny. „Bohužel asi měla paní Zemanová, která tam žila před námi, trochu jiný vkus, prostředí působí trochu depresivně. Takže bychom ho rádi trochu prosvětlili,“ uvedl tehdy.

Pavel k výročí okupace: Jako malý jsem nechápal, jak nás mohli Rusové přepadnout

Domácí

V registru smluv Správa Pražského hradu zveřejnila smlouvu s IKEA na dodání kuchyňské linky za 173 tisíc korun a drobného mobiliáře za 63 tisíc korun.

Sedačku i s dopravou od slovenské společnosti Phase Retail CZ Four, s. r. o., koupila Správa za 87 tisíc korun.

Nové koberce i s pokládkou od firmy Limex ČR vyšly podle registru smluv na 159 tisíc korun a textilie do jednotlivých pokojů stály včetně dopravy 224 tisíc korun. Dodala je interiérová designérka z Plzně Světlana Adltová, která však k zakázce vzhledem k podepsání mlčenlivosti nemohla víc sdělit.

„Dostala jsem se k tomu svou pracovitostí, to je asi jediné, co bych k tomu řekla,“ sdělila Právu. Interiéry se prý zabývá 13 let, na Hradě to však pro ni byla zakázka první.

Zemanovi dali košem, od Pavla by řády přijali

Domácí

Většinu oprav zajišťovala společnost Emtandem, která na svých stránkách píše, že se zabývá i komplexní údržbou objektů Pražského hradu a kulturních památek. „Od vzniku firmy jsou její pracovníci vedeni ke kvalitní a čisté práci tak, aby obstáli i při realizaci zakázek pro výjimečně náročné zákazníky,“ uvádí o sobě firma.

Oprava a nátěr dveří vily vyšly podle zveřejněné smlouvy na 384 tisíc korun, korekce vnějších oken na 333 tisíc korun a opravy omítek a maleb na 171 tisíc korun.

Jak výsledek vypadá, Hrad však neukáže. „Fotografie nezveřejňujeme z bezpečnostních důvodů,“ řekla Maria Pfeiferová z mediálního odboru Hradu.

V Lánech se mění tapety

Lumbeho vilu si za své bydliště vybral jako první v roce 2004 Václav Klaus, který zde pobýval se svou manželkou Livií. Do chátrajícího objektu tehdy český stát investoval za stavební práce a nutná bezpečnostní opatření 52 milionů korun. Od roku 2013 vilu užíval i Miloš Zeman, tedy zejména jeho manželka Ivana, neboť Zeman pobýval většinu času na zámku v Lánech.

I ten čekají podle Vohralíkové zejména standardní opravy. „Jde třeba o repasování historického nábytku, výměnu tapet nebo čalounické práce. Součástí je i vymalování a broušení parket. Postupujeme tak, jak se dobrý hospodář musí starat o nemovitosti. Jaká bude výsledná suma za opravy, bude známé po jejich skončení,“ dodala.

Nádvoří Hradu nejsou veřejným prostranstvím, řekl soud

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám