Hlavní obsah

Zemanovi dali košem, od Pavla by řády přijali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel bude při výběru osobností vyznamenaných k 28. říjnu rozhodovat i o těch, kteří už dříve odmítli převzít vyznamenání z rukou jeho předchůdce Miloše Zemana. A někteří z nich už dali najevo, že od Pavla by prezidentskou medaili přijali.

Foto: Zuzana Bönisch, ČTK

Petr Pavel a prezident Miloš Zeman na schůzce v Lánech letos v únoru

Článek

V poslaneckých i senátních návrzích na nejvyšší státní vyznamenání figurují například zpěvák Vladimír Mišík, bývalý premiér a senátor Petr Pithart, astrofyzik Jiří Grygar či zpěvačka Ida Kelarová. Rozhodující slovo o tom, koho vyznamená, má prezident.

Mišík, který odmítl převzít medaili Za zásluhy v roce 2013, tedy v prvním Zemanově funkčním období, Právu řekl, že od Pavla by ji převzal. „Ano. Musím říct, že jsem o tom vůbec nevěděl,“ odpověděl na dotaz Práva Mišík, jehož na státní vyznamenání navrhli poslanci. Zpěvák před deseti lety Zemanovi vzkázal, že vyznamenání nepřijme „z důvodu rostoucí nevole z některých prezidentových rozhodnutí“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Mišík

Ida Kelarová, romská zpěvačka a sbormistryně, naopak vyznamenání odmítla loni, tedy v posledním roce Zemanova úřadování. „Od Pavla bych vyznamenání určitě neodmítla. Náš bývalý prezident se mi nelíbil,“ řekla Kelarová Právu.

Loni svůj postoj odůvodnila tím, že Zemana nepovažuje za důstojného reprezentanta země. „Jeho rozhodnutí ve mně vzbuzují stud a vztek,“ uvedla tehdy pro server Romea.

Bývalý premiér a expředseda Senátu Petr Pithart odmítl nominaci na vyznamenání v roce 2016. Důvod tehdy neuvedl, Zemana ale dlouhodobě kritizoval. Na propůjčení Řádu bílého lva, tedy nejvyššího státního vyznamenání, ho letos shodně navrhují poslanci i senátoři.

Tentýž rok se nechal z poslaneckého seznamu dobrovolně vyřadit i astrofyzik Jiří Grygar, ani on důvod nesdělil. Někdejší hradní mluvčí Jiří Ovčáček se tehdy vyjádřil, že Grygarovo odmítnutí nemá se Zemanem souvislost.

Foto: Právo

Jiří Grygar

I Grygara letos navrhují na vyznamenání obě parlamentní komory: zatímco Senát jej zařadil na seznam u medaile Za zásluhy, poslanci by dlouholetému popularizátorovi vědy rádi nechali udělit Řád T. G. Masaryka 2. stupně.

Předsedkyně Sněmovny Mar­kéta Pekarová Adamová (TOP 09) Právu řekla, že některé z osobností byly znovu navrženy záměrně. „Mnohé osobnosti měly být vyznamenány už dávno, nicméně se jim nelze divit, že se rozhodly vyznamenání z rukou bývalého prezidenta nepřevzít,“ uvedla Pekarová.

Na seznamu je i Kubera

Senát navrhuje posmrtně vyznamenat také bývalého předsedu horní komory a dlouholetého teplického primátora za ODS Jaroslava Kuberu, který zemřel v lednu 2020. I jeho chtěl Zeman ocenit, jeho manželka Věra tehdy nabídku z Hradu odmítla.

„Po tom, jak se k mému manželovi zachoval, a po výhrůžných dopisech, kde mimo jiné psal, že manžel zaplatí cenu nejvyšší, pokud neustoupí od cesty na Tchaj-wan, jsem nemohla vyznamenání od tohoto člověka přijmout,“ uvedla pro Seznam Zprávy a doplnila, že Kubera zemřel krátce poté.

Kubera - do všeho šel po hlavě a někdy i proti všem

Domácí

Od Pavla by ocenění převzala. „Vyznamenání navržené Senátem a předané nynějším panem prezidentem, kterého si vážím, bych ráda přijala,“ citoval Kuberovou už dříve server.

Ocenění ze Zemanových rukou odmítli v minulosti převzít například také někdejší ministr školství a katolický kněz Petr Piťha či syn chartisty Jiřího Hájka, který nechtěl na ceremoniál přijít, a Hrad tak vyznamenání pro jeho otce stáhl. Medaili odmítla v roce 2020 i zpěvačka Hana Zagorová, kterou Zeman o dva roky později ovšem vyznamenal posmrtně, herec Luděk Munzar i rodina zpěvačky Věry Špinarové.

Zeman v roce 2021 také anuloval propůjčení Řádu T. G. Masaryka pro bývalého předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského kvůli postoji Ústavního soudu k volebnímu zákonu. Rychetský letos ze seznamu navržených poslanci vypadl.

Sněmovna letos Pavlovi navrhla posmrtně dekorovat také přeživšího holokaustu Jiřího Bradyho, kterého v roce 2013 i 2014 navrhovali poslanci, Zeman jim však ani jednou nevyhověl.

Miloš Zeman vyznamenal 78 osobností

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám