Hlavní obsah

Nádvoří Hradu nejsou veřejným prostranstvím, řekl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský městský soud v pátek rozhodl, že nádvoří Pražského hradu nejsou veřejným prostranstvím a nelze na nich pořádat shromáždění bez povolení správy hradu. Otázkou se zabýval na základě žaloby organizace Kverulant.org. Rozhodnutí, že nejde o veřejné prostranství, je pravomocné. Ředitel spolku Kverulant Vojtěch Razima v reakci na verdikt uvedl, že po doručení písemného odůvodnění zváží podání kasační stížnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský hrad

Článek

Soud má za prokázané, že sporný prostor nesplňuje zákonem stanovené znaky veřejného prostoru," konstatovala soudkyně Gabriela Bašná. Upozornila, že z důkazů vyplynulo, že chybí především tzv. materiální kritérium, které spočívá v tom, že je daný prostor určen k plnění veřejných účelů či potřeb občanů.

„Nebylo prokázáno, že by tento prostor pro určité, časově relevantní období, předcházející napadenému rozhodnutí a jistě překračující funkční období jednoho prezidenta, sloužil k sociálnímu či jinému veřejně prospěšnému účelu veřejnosti,“ vysvětlila soudkyně.

Organizace Kverulant.org o neomezené zpřístupnění areálu Hradu usiluje od éry bývalého prezidenta Miloše Zemana. Tehdejšího prezidenta nejprve vyzvala dopisem ke zpřístupnění areálu, na jaře 2021 pak oznámila pražskému magistrátu svolání veřejného shromáždění na náměstí U Svatého Jiří, tedy mezi katedrálou svatého Víta a svatojiřskou bazilikou.

Zemanův konec kontrol na Hradě má prý prozaický důvod: Trhy na druhém nádvoří

Domácí

Magistrát po Kverulantovi žádal doložení souhlasu vlastníka, respektive uživatele pozemku, tedy Správy Pražského hradu. Kverulant se na Hrad neobrátil, neúspěšně se odvolal k ministerstvu vnitra a poté podal správní žalobu.

Podle právního zástupce Kverulanta Pavla Uhla zákon vylučuje shromáždění u jiných objektů, jako je například Poslanecká sněmovna. U Pražského hradu ale obdobné ustanovení v zákoně není. Ministerstvo vnitra ani Správa Pražského hradu s tímto názorem nesouhlasí. Omezení podle nich nejsou účelová, ale odpovídají specifikům místa, které je zapotřebí chránit nejen jako sídlo prezidenta, ale i jako kulturní památku.

Kverulant ve svém úterním vyjádření napsal, že je zklamaný postojem nového prezidenta Petra Pavla. Poukázal mimo jiné na to, že plošné kontroly návštěvníků sice skončily, avšak u každého vstupu zůstali kovoví „ježci“ a také detekční rám pro případné využití. Do Hradu navíc nelze vstoupit přes Bránu gigantů.

Městský soud už ve sporu jednou rozhodl. V dubnu 2021 dal Kverulantovi za pravdu. Vnitro se bránilo kasační stížností. NSS pak věc vrátil k nynějšímu novému projednání kvůli formálnímu pochybení, neoslovení Správy Pražského hradu. Samotnou otázkou, zda Hrad veřejným prostranstvím je, či není, se NSS zatím nezabýval.

FOTO: Kolem katedrály sv. Víta se rozprostřel stůl pro veřejnost. Přišel se podívat i prezident

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám