Hlavní obsah

Nerozumím. Nad prezidentovým nepodpisem kroutí hlavou vláda i opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krok prezidenta Petra Pavla nepodepsat penzijní novelu včas, aby začala platit od 1. září, a navíc zvažovat i její možné veto, překvapil politiky napříč spektrem. Podle ministra dopravy a místopředsedy ODS Martina Kupky to může mít vážné dopady na hospodaření státu. Předseda lidoveckého klubu Aleš Dufek pokládá krok hlavy státu za nešťastný.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Petr Pavel

Článek

„Je to rozhodnutí pana prezidenta, které respektuji. Je to jeho právo. Otázka je, jak potom tento krok odůvodní,“ řekl v pátek novinářům ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle něj to povede ke zhruba měsíčnímu odložení zákona. „Dopad na státní rozpočet v příštím roce - kdy ztratíme některé lidi z pracovního trhu, kteří se mohou stát zároveň starobními důchodci - to může mít jednotky miliard korun,“ uvedl.

„Nechci předčasně reagovat. Samozřejmě, že dopady by byly poměrně vážné z hlediska konsolidace veřejných rozpočtů. Zájem českého státu a české vlády zajistit odpovědné hospodaření je stěžejní. Je to skutečně národní zájem,“ řekl Právu Kupka.

Nepodepsal, ale prý možná podepíše. Penzijní novela od pátku platit nebude, oznámila Pavlova mluvčí

Domácí

Postup Pavla, že své rozhodnutí nesdělil vládě a veřejnosti dřív, nechtěl hodnotit. „Já to nechci komentovat. Je to plné právo prezidenta. Vím, že podepisuje v tomto týdnu celou řadu legislativy, nechci ani zavdávat příčinu k vytváření nějakého tlaku,“ dodal ministr.

Předseda lidoveckého poslaneckého klubu Aleš Dufek byl kritičtější. „Já si myslím, že tento postup pana prezidenta je nešťastný. Když to zúžím na právní předvídavost, tak 31. srpna měl vědět, jaký má postoj. Já jsem povoláním advokát a v rámci právní předvídavosti si myslím, že stanovisko mělo být jasné,“ řekl Právu.

Ani STAN prezident nepotěšil. „Mě to každopádně mrzí. Pokud měl nějaké výhrady, tak se to mohlo řešit dál v rámci penzijní reformy. Čím dál se to bude oddalovat, tak to bude stát další peníze,“ uvedla poslankyně STAN Pavla Pivoňka Vaňková.

Opozice by se k zákonu chtěla vrátit

Zmatený je z postoje hlavy státu stínový ministr práce za ANO Aleš Juchelka. „Já jsem tomu vůbec neporozuměl. Buď to stvrdí podpisem, nebo dá veto? My bychom vítali, kdyby pan prezident dal veto. Pak by se daly v rámci Sněmovny řešit další věci. Pak bychom to mohli na konci září projednat v Poslanecké sněmovně,“ řekl Právu po vystoupení mluvčí hlavy státu Markéty Řehákové, která o Pavlově rozhodnutí informovala.

Záznam: Komentář mluvčí prezidenta Markéty Řehákové po jednání prezidenta Petra Pavla a premiéra Petra FialyVideo: ČTK

Podle Juchelky je otázka, zda by vláda stihla veto do konce roku přehlasovat. „Samozřejmě bychom se sešli jako klub. Určitě bychom to nenechali jenom tak,“ naznačil Juchelka možné další dlouhé jednání Poslanecké sněmovny. Počká si však na páteční tiskovou konferenci prezidenta, kde má hlava státu ozřejmit svůj další postup.

„Nerozumím vyjádření mluvčí pana prezidenta. Neporozuměl jsem, co nám chtěla sdělit ohledně důchodů. Řekla, že zvažuje podpis, nebo veto. To je ode zdi ke zdi. Je škoda, že se to komunikuje takto po kouscích, když doba účinnosti zákona měla být od zítřejšího dne. Je to na poslední chvíli,“ dodal Juchelka.

Nemístný alibismus, říká Okamura

Předseda SPD Tomio Okamura označil postup Pavla za „nemístný alibismus“. „V těchto zásadních věcech by měl mít prezident jasno,“ řekl Právu s tím, že by měl Pavel normu vetovat.

„Zákon okrádá důchodce o peníze, na které měli dosud nárok. Zásadně zhoršuje podmínky pro odchod do předčasných důchodů, což je důležité zejména pro fyzicky náročné profese,“ připomněl Okamura.

Důležité jsou podle Okamury prezidentovy důvody. „Pokud je pravda, co uvedly Seznam Zprávy, že Pavlovi vadí mírnost zákona a to, že málo šetří veřejné rozpočty, jde o projev absolutního nepochopení a naprosté asociálnosti prezidenta a jeho okolí zaměřené proti důchodcům,“ řekl Právu.

Pozdní podpis, nebo veto?

Řeháková sdělila postoj hlavy státu po Pavlově večerním jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS). Oznámila, že Pavel má určité výhrady k navrhovaným změnám v důchodech. „Zvažuje, že se rozhodne buď postupem veta, nebo podpisem v následujících dnech. To znamená, že by novela neplatila od prvního září, jak vláda předpokládala,“ uvedla.

Novela zpřísňuje pravidla předčasných důchodů a zpomaluje řádnou valorizaci. Podle informací Seznam Zpráv jsou podle Pavla úpravy příliš mírné a „reforma“ málo šetří veřejné rozpočty.

Fiala jel na jednání za Pavlem s tím, že mu „připomene argumenty, se kterými jeho vláda tuto novelu připravovala“.

Pavel zatím nepodepsal důchodovou novelu, platit přitom má už od pátku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám