Hlavní obsah

Přesčasy ohrožují péči, varují zdravotnické odbory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče a Svaz českých lékařů varují před navrhovaným rozšířením přesčasů ve zdravotnictví. Podle nich se tím ještě zvýší nedostatek personálu a zhorší dostupnost zdravotní péče. V případě schválení novely zákoníku práce by zdravotníci v nemocnicích mohli odpracovat 832 hodin a záchranáři až 1040 hodin přesčasů za rok.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Podle zákoníku práce mohou nyní zaměstnavatelé nařídit 150 hodin přesčasů za rok. Pokud je potřeba přesčasů víc, musí se na tom zaměstnavatel s pracovníkem dohodnout.

Šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková tvrdí, že zaměstnanci mají už nyní přesčasů plné zuby, protože to porušuje zákoník práce. „Je hazard chtít, aby zdravotníci měli legálně ještě víc přesčasových hodin. Unavení zdravotníci dělají chyby,“ řekla ve čtvrtek novinářům Žitníková.

Chybějí tisíce sester

Předseda Svazu lékařů Martin Engel upozornil, že navrhovaná novela jde proti evropské směrnici, se kterou se česká legislativa musí sladit. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ale návrh v rozporu se směrnicí EU není.

„Považuji to za flagrantní porušení dohody dané na tripartitě, kde se zaměstnavatelé, zástupci zaměstnanců a vláda dohodli, že do tohoto transformačního procesu nebudou dány žádné problematické body,“ uvedl Engel.

Podle něj se novela nejvíc dotkne mladých lékařů. „Kromě toho, že mají špatné pracovní podmínky, jsou přetěžováni, tak jim ještě vysíláme signál, že z nich budeme dělat nevolníky. Jestliže po lékařích budeme chtít více přesčasů, tak to dělat nebudou. Místo vděku jsme tu svědky další diskriminace,“ dodal Engel.

V pražské nemocnici vzniklo unikátní pracoviště pro budoucí zdravotní sestry

Stalo se

Podle Žitníkové hrozí, že část zdravotníků si zvolí jiné, klidnější zaměstnání, už teď jich je nedostatek. „Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky nám dnes chybí mezi třemi a pěti tisíci zdravotních sester. Jestliže na ně naložíme ještě další práci, tak to nezvládnou,“ uvedla s tím, že do pěti let bude chybět v nemocnicích zhruba 13 tisíc sester.

Hrozí protesty

S návrhem poslance a lékaře Víta Kaňkovského (KDU-ČSL), který nyní projednává Senát, nesouhlasí ani prezident České lékařské komory Milan Kubek.

„Ve zdravotním výboru Senátu Ivo Trešl (STAN) navrhoval, aby se dotyčný paragraf odstranil, protože byl do novely zákoníku práce vpašován bez jakéhokoliv projednání s komorou a odbory. Výbor to ale neschválil, takže se to bude projednávat na plénu. Obrátil jsem se tedy dopisem na senátory. Budeme se snažit, aby ten návrh neprošel,“ řekl Právu Kubek.

S novelou zákoníku práce včera souhlasil zdravotní výbor Senátu. O novele bude horní komora rozhodovat 27. července, kdy nesouhlas s návrhem chtějí vyjádřit odbory. Ty hrozí protestními akcemi. Podle Kubka už se začali organizovat mladí lékaři. „Podporu ze strany komory mít budou. Musíme hájit bezpečnost pacientů a toto je velmi nebezpečný návrh,“ řekl Kubek.

Lékařských pohotovostí by mohlo být méně, navrhuje Válek

Domácí

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba se na práci zaměstnanců nic nezmění. Znovuzavedení institutu další dohodnuté práce přesčas ve zdravotnictví neznamená podle něj, že by lékaři nutně měli víc pracovat. Ministerstvo však navrhuje do budoucna lepší řešení.

„Jde o dobrovolný institut. Zdravotnický pracovník, bude-li s ním souhlasit, může takovou dohodu zase ukončit. Jedná se o právní režim, který dává zaměstnanci jasná pravidla, pokud jde o délku přesčasové práce, její vykazování a odměňování. Za ministerstvo bychom do budoucna rádi prosadili smluvní platy, které považujeme za daleko vhodnější řešení než navyšování přesčasových hodin,“ uvedl pro Právo Jakob.

Spekulovat o hromadných odchodech lékařů je podle něj předčasné. „Věcné debatě se samozřejmě nebráníme,“ dodal.

Vyšší cena za léky nevadí, pokud budou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám