Hlavní obsah

Premiér nemohl být příčetný, míní Gazdík

Právo, Novinky, ČTK, ada, jov, dan, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtvrteční bleskové odvolání vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) z pozice ministryně obrany koaliční partnery překvapilo. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 STAN Petr Gazdík si položil otázku, zda byl premiér při návrhu na jmenování, respektive odvolání Peake příčetný.

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake s šéfem poslanců za TOP 09 a Starosty Petrem Gazdíkem

Článek

„Jen si kladu otázku, jestli pan premiér byl nepříčetný, když Karolínu Peake navrhoval ke jmenování, nebo jestli je nepříčetný teď, když ji navrhuje odvolat. V obou dvou případech příčetný být nemohl.“ Těmito slovy komentoval na dotaz Práva Nečasovo rozhodnutí Gazdík.

Poslanec a člen výboru pro obranu Jan Pajer (ODS) byl premiérovým postupem zaskočen. Podle něj se ministryni stalo osudné odvolání prvního náměstka Vlastimila Picka, k němuž Peake přistoupila den po svém jmenování. "Jsem překvapen," shrnul poslanec své pocity v České televizi.

Na odvolání Peake obratem kriticky zareagoval prezidentský kandidát Jan Fischer. „Ministerstvo obrany je strategický resort. Co se odehrává, je zásadním selháním fungování vlády. Postup je zmatečný, destabilizující a poškozující obraz naší země v zahraničí,“ sdělil Fischer Novinkám.

Odvolání Peake naopak uvítal další prezidentský kandidát Miloš Zeman. „Věřím, že po osmi dnech paní Karolína Peake nedokázala zničit obranyschopnost ČR,“ řekl na dotaz Novinek.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová Právu řekla, že je to negativní signál. „Nedokážu si představit, že takto probíhá komunikace mezi premiérem a jedním z koaličních předsedů,“ uvedla Langšádlová.

Předseda Věcí veřejných Radek John zdůvodnil odvolání Peake tím, že Nečas zřejmě nesouhlasil se jmény, která mu Peake ve čtvrtek představila v rámci personálního obsazování vedení resortu. Řekl to v České televizi. Odvolání označil za "systémové ničení malé strany".

Záchranní brzda premiéra

Šéf komunistů Vojtěch Filip zase uvedl, že jej tento krok nepřekvapil, naopak se dal očekávat. Nečas podle něj neustál „obrovskou míru vydírání ze strany LIDEM,“ řekl v České televizi.

Odvolání Peake uvítali sociální demokraté. ČTK citovala stínového ministra obrany ČSSD Jana Hamáčka, podle kterého se jedná o zatažení za záchrannou brzdu v posledním okamžiku. "Respektované odborníky odvolala naprosto ostudným způsobem a její nové personální nominace vzbuzovaly mnoho otazníků," dodal.

Topolánek Peake dál fandí

Podle bývalého premiéra Mirka Topolánka je pro Peake dobrou vizitkou, že v rezortu obrany na rozdíl od předchůdců nic nestačila pokazit. "No, vzala to hopem. Do životopisu dobrý. Byla jsem ministryní obrany a na rozdíl od předchůdců jsem nestačila nic pokazit, ani ukrást. To není zas tak špatná vizitka. Nadále jí fandím. LIDEM se to musí líbit," komentoval ve čtvrtek Topolánek pro Novinky.

Topolánek Peake podpořil už při jejím nástupu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám