Hlavní obsah

Jsme svědky začínající vládní krize, tvrdí místopředsedkyně LIDEM

Právo, Novinky, val, rsk
Praha
Aktualizováno

Místopředsedkyni LIDEM Dagmar Navrátilovou překvapilo bleskové odvolání její stranické šéfky Karolíny Peake z čela resortu obrany. V České televizi uvedla, že „jsme svědky začínající vládní krize“. Osobně je pro ni odvolání Peake důvodem k odchodu LIDEM z vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová

Článek

„Sama za sebe to pokládám za krok, který je pro mě důvodem k odchodu z vlády,“ komentovala Navrátilová rozhodnutí premiéra Petra Nečase (ODS) odvolat Peake po osmi dnech z funkce ministryně obrany.

S Peake, která byla tou dobou na jednání vlády, prý komunikovala zatím jen prostřednictvím sms zpráv. I tak prý věří, že Peake je krokem premiéra rozhořčena. Odmítla spekulovat, co se mohlo mezi ní a Nečasem stát.

Navrátilová rovněž uvedla, že si nedovede představit, že by LIDEM nominovali do funkce ministra obrany nového kandidáta.

Paggio chce odchod z vlády

V podobném duchu hovořil i další místopředseda LIDEM Viktor Paggio. Právu řekl, že se ještěve čtvrtek sejde předsednictvo LIDEM, na kterém navrhne vystoupení strany z koalice. Podle něj je tojediný způsob, "jak si LIDEM mohou zachovat páteř".

"Premiér Nečas nadělil občanům velmi originální dárek. Nerozumím tomu, proč zavalil lidi takovýmito starostmi o konci vlády, nevidím žádné jiné řešení, než aby LIDEM odešli z koalice," řekl dále Právu.

Dodal, že neumí předjímat, zda tato situace povede k předčasným volbám.

Reklama

Související články

Premiér nemohl být příčetný, míní Gazdík

Čtvrteční bleskové odvolání vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) z pozice ministryně obrany koaliční partnery překvapilo. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 STAN...

Výběr článků

Načítám