Hlavní obsah

Pánové se na mě domluvili, je to konec koalice, řekla Peake

Aktualizováno

Koalice ODS, TOP 09 a LIDEM je po odvolání Karolíny Peake z funkce ministryně obrany na pokraji rozpadu. Sama Peake Právu sdělila, že její odvolání znamená faktický konec koalice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karolína Peake ještě jako ministryně obrany dnes navštívila Generální štáb armády ČR. Na snímku s jeho náčelníkem Petrem Pavlem.

Článek

„Pánové, co spolu mluví, se domluvili. Nejprve na mém jmenování výměnou za dopravu s tím, že ‘tu holku budeme mít pod dohledem’, což mně ani straně LIDEM nikdo neřekl. Když jsem vyměnila své tři nejbližší spolupracovníky, tak jako každý ministr, domluvili se zas na mém odvolání. Pro mne je to faktický konec koalice,“ sdělila Právu Peake.

Na odpolední tiskové konferenci Peake řekla, že se cítí být podvedena. Měla být jen loutkovou ministryní a koalice měla být jen naoko. Premiér prý na čtvrteční schůzce trval na tom, aby vrátila do funkce prvního náměstka Vlastimila Picka, což odmítla.

Názor odejít už zveřejnila místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová a jako důvod k odchodu vidí odvolání Peake z funkce ministryně obrany i poslanec Viktor Paggio. [celá zpráva]

Nečas, který měl ve čtvrtek jednat s Peake o personálním obsazení vedení ministerstva obrany, navrhl v poledne odvolání Peake, jemuž prezident Václav Klaus obratem vyhověl. [celá zpráva]

Anketa

Padne kvůli odvolání Karolíny Peake vláda?
ano
26,4 %
ne
73,6 %
Celkem hlasovalo 54605 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám