Hlavní obsah

Peake na obraně skončila, Nečas ji nechal odvolat

• Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) ve čtvrtek navrhl prezidentovi odvolání ministryně obrany Karolíny Peake (LIDEM). Václav Klaus žádosti obratem vyhověl. Peake by měla zůstat místopředsedkyní vlády, oznámil mluvčí kabinetu Michal Schuster.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas a Karolína Peake během jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Peake měla dnes premiérovi vysvětlit důvody odvolání prvního náměstka Vlastimila Picka. Toho odvolala den po svém uvedení do funkce.

Kritiku za tento krok sklidila jak od premiéra, tak od prezidenta Václava Klause. Ten premiérově žádosti bez prodlení vyhověl, informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Klaus jmenoval Peake do pozice ministryně minulý týden, byť předtím neskrýval rozpaky, zda "statní vojáci křehkou dívenku přijmou". Po odvolání Picka neskrýval stejně jako premiér své rozladění a hovořil o porušení dohod o tom, že bude zachována kontinuita v čele resortu, který opustil Alexandr Vondra (ODS).

Peake přiznala, že ji premiér za personální rošádu, které padl za oběť i šéf sekce vyzbrojování Pavel Bulant, nepochválil. „Byl, eufemisticky řečeno, lehce rozzloben,“ řekla v České televizi. Dokonce se prý dalo říct, že zvýšil hlas.

Anketa

Myslíte si, že premiér Petr Nečas učinil správně, když Karolínu Peake z postu ministryně odvolal?
Ano
93,3 %
Ne
6,7 %
Celkem hlasovalo 54732 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám