Hlavní obsah

Před radnicí v Brně protestovaly dvě skupiny. Jedna kvůli Romům, druhá kvůli zahrádkám

Brno

Hned dvě skupinky protestujících čekaly v úterý ráno před brněnskou Novou radnicí na zastupitele spěchající na jednání. Členové první se domnívají, že je špatně zacházeno s romskými uprchlíky z Ukrajiny, výsledkem čehož je, že nocují na zemi u hlavního železničního nádraží. Druhá skupinka odmítá stavbu protipovodňových opatření na řece Svratce, protože by to prý časem mohlo vést k vyvlastnění jejich pozemků pro developery.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Na brněnské nové radnici se demonstrovalo kvůli ukrajinským Romům i zahrádkám.

Článek

Ani jeden z problémů nebyl vyřešen, tedy jinými slovy zastupitelé nepřijali žádné stěžejní rozhodnutí měnící současný stav.

V prvním případě vzali věc na vědomí, v kauze pozemků rozhodlo vedení města, že si věc důkladně prostuduje a za čas se k této otázce vrátí.

Ukrajinští Romové v Brně čekají u nádraží na dávky, magistrát je zkouší přestěhovat

Domácí

Romští uprchlíci budí vášně ve městě již několik týdnů, kdy se začali shromažďovat na trávníku u nádraží.

Deset aktivistů dorazilo v úterý na zastupitelstvo s transparenty Stop selektivní solidaritě, Všichni jsme lidé nebo Solidarita bez rozdílů. Podle jednoho z nich Gejzy Horvátha je o část běženců vzorně postaráno, ale o část romských uprchlíků se nestará nikdo, kvůli čemuž prý trpí.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Na brněnské nové radnici se demonstrovalo kvůli ukrajinským Romům i zahrádkám.

Jihomoravský kraj situaci s Romy dříve vysvětloval tím, že jim nabídl ubytování, které odmítli. Město jim proto nabídlo na několik dní nocleh v židenických kasárnách. Postupem času se ale uprchlíci vrátili k nádraží. Magistrát jim proto nedaleko nádraží postavil stan.

Kromě lidí poukazujících na neutěšenou situaci ukrajinských Romů se ale ozývají také kritici volající po obnovení pořádku. Internet je plný výtek směrem k vedení města s tím, že má zajistit bez ohledu na situaci vyklizení trávníku. Tito lidé mají za to, že většina cizinců jen cestuje z místa na místo a žádá sociální dávky.

Ukrajinští Romové v Brně čekají u nádraží na dávky, magistrát je zkouší přestěhovat

Domácí

Členka Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Alice Sigmund Heráková před časem Právu řekla, že se s částí ukrajinských Romů velmi špatně pracuje. Mnozí jsou negramotní.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Na brněnské nové radnici se demonstrovalo kvůli ukrajinským Romům i zahrádkám.

Druhý spor se týká pozemků u Svratky a hrozícího zrušení deseti zahrádkářských osad. Demonstranti z každé z nich přinesli zastupitelům kbelík s hlínou.

Tento případ se týká plánovaných protipovodňových opatření. Protestující kritizovali, že to povede ke zrušení zahrádek ve čtvrtích Maloměřice a Obřany, k vyvlastnění pozemků a k tomu, že je budou moci získat developeři.

„Kvůli pochybným zájmům chtějí zrušit něco, co je přínosem pro životní prostředí města, dělá lidem radost a také umožňuje vlastní produkci v současném období drahoty,“ uvedl za aktivisty Martin Říha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám