Hlavní obsah

Ukrajinští Romové v Brně čekají u nádraží na dávky, magistrát je zkouší přestěhovat

Brno

Money, money! Pít! Jídlo! Houf dětí ve věku asi od šesti do jedenácti let se sbíhá a natahuje ruce. Děti se smějí, překřikují se, dospělí posedávající na zemi obklopeni igelitkami a kočárky se zatím odvracejí nebo se tváří nevrle. Prostor před brněnským hlavním nádražím už opět okupují desítky Romů zejména z Ukrajiny.

Ukrajinští Romové u nádraží v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Podle vedení Brna si přijeli pro dávky, jakmile je dostanou, zase zmizí. „Shromažďují se před nádražím a nedalekým úřadem práce, protože čekají, až jim bude vyplacena dávka. Přijíždí jednou měsíčně, zdržují se jen po dobu, než dostanou peníze, a pak zase mizí. Nehledají žádné přístřeší, nechtějí jídlo, pití. Jsou zvyklí na jiný způsob života,“ popsala brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Cizinečtí policisté se snaží selektovat Romy s ukrajinským občanstvím, kteří mají nárok na státní pomoc 5000 korun, od Romů například maďarských, kteří jako občané Evropské unie na pomoc už nemají nárok.

Britský Guardian referuje o „hnisající krizi“ na pražském hlavním nádraží

Domácí

„Jedná se často o negramotné Romy, oni jsou zvyklí žít kočovným způsobem života a s tím souvisí i to, že jim vyhovuje být někde na trávě. Oni opravdu nic nechtějí, jen čekají na dávky, úřad práce nazývají bankou,“ popsal šéf brněnského odboru sociální péče Jan Polák.

Nabídnou jim jiné místo

Podle Milana Janíka z brněnského policejního ředitelství neevidují strážci zákona žádné problémy týkající se právě těchto lidí. „Není to žádné bezpečnostní riziko, nemáme oznámený jediný případ, že by se dopouštěli nějaké trestné činnosti. Řešíme jen drobná narušení veřejného pořádku, kdy tam nechávají obaly od jídla nebo pití. Ale na naše pokyny jsou schopni po sobě uklidit a udělat pořádek,“ řekl Janík.

Foto: Právo

Ukrajinští Romové u nádraží v Brně

Vedení města se rozhodlo Romům nabídnout možnost přesunu o pár desítek metrů dál na městský pozemek u ulice Koliště, odkud to budou mít stále blízko ke kýženému cíli na úřadu práce.

„Udělali jsme tam nějaké terénní úpravy, dáme tam cisternu, kontejner, toalety a stany. Tuto možnost jim ale můžeme jen nabídnout, přemluvit je, na čemž pracují lidé ze sociálního odboru. Nakázat jim to nemůžeme, ale věřím, že to pro ně bude vhodnější. Budou pořád venku, budou se moci schovat do stínu, budou mít možnost využívat toalety a věřím, že to vyhodnotí jako lepší pro ně,“ předestřela primátorka. Vše ale bude v rámci dobrovolnosti.

Rakušan žádá Ukrajinu, aby její policie prověřila příjezdy Romů

Domácí

Vaňková s nadějí hledí k zákonu, který by mohl ještě v červnu začít platit a podle něhož by uprchlíci museli pro výplatu druhé až šesté dávky doložit, že se zdržují na území České republiky. „Slibujeme si od toho, že lidé, kteří už přijedou příště a nedoloží pobyt, dávku nedostanou, odjedou a už se nebudou vracet,“ doufala primátorka.

Reklama

Výběr článků

Načítám