Hlavní obsah

Práce je i pro uprchlíka bez paže, spravuje azyl

Domažlice zaměstnaly prvního válečného uprchlíka z Ukrajiny. Je jím Georgi Ionasko, který při nehodě přišel o paži a kvůli svému hendikepu nemusí bojovat.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Georgi Ionasko a tlumočnice Olesya Drahunova.

Článek

Dělá teď správce objektu, kde město ubytovalo ukrajinské ženy s dětmi. Navzdory zdravotnímu omezení se 42letý muž o sebe a svou rodinu vždycky postaral. „Ačkoli jsem skončil v důchodu, přivydělával jsem si. Bez práce nemůžu být. Jsem nadšený, že v České republice nemusím být na obtíž,“ pochvaluje si Georgi a jeho slova do češtiny tlumočí dobrovolnice Olesya Drahunova.

Před 19 lety se mu stala nehoda, při níž utrpěl vážné zranění paže. Tu mu nakonec lékaři museli amputovat. „Nikdy jsem se necítil jako invalida a chtěl jsem být soběstačný. Navíc mám zodpovědnost za svoje blízké, děti a manželku,“ zdůrazňuje.

„Dělali nepořádek a vyhodili jídlo.“ Dezinformátoři šíří nenávist k Ukrajincům

Domácí

Než o končetinu přišel, pracoval hlavně v lesnictví, pak se z něj stal elektrikář a renovátor starého nábytku. V Domažlicích je správcem objektu, bývalého sídla hygienické stanice, kde sám s rodinou bydlí a v němž získaly dočasný azyl matky s dětmi. „Starám se o budovu. Když praskne žárovka, vyměním ji. Kontroluji, aby nikde nekapala voda. Dohlížím na pořádek a bezpečnost,“ vyjmenovává některé své povinnosti.

Zaměstnání už získala i jeho manželka. Dostala místo ve firmě vyrábějící chirurgické šicí materiály. „Je to skvělé. Ani jsem tomu nevěřil, že vše půjde tak dobře a rychle,“ raduje se.

Česko žádá 30 tisíc vakcín pro děti z Ukrajiny

Domácí

Georgi pochází z města Voznesensk. Krátce po vypuknutí války vzal ženu, dvě dospívající děti a ze země odjeli. „Měli jsme velký strach, hodně se u nás střílelo. Několik dní jsme vůbec nespali,“ popisuje těžké okamžiky.

Chce sehnat vlastní bydlení

Nakonec rodina skončila na Chodsku, kde nemá žádné příbuzné ani známé. „Líbí se nám tady. Je tu teplo a klid, milí a usměvaví lidé, kteří nám pomáhají. Moc všem děkujeme. Stejně i Čechům, kteří nenechali Ukrajinu ve válce samotnou,“ říká.

Až našetří trochu peněz, má v plánu sehnat byt. „Tady je to fajn, ale rádi bychom měli svoje soukromí, hlavně kvůli dětem. Přejeme si, aby se cítily co nejvíc jako doma. Pak budu šťastný otec,“ uzavírá Georgi, který je zatím prvním uprchlíkem, jehož město zaměstnalo. „Chtěli jsme mu situaci trochu usnadnit, protože na pracovním trhu by to měl komplikované,“ vysvětlil pro Právo místostarosta Domažlic Stanislav Antoš (KDU-ČSL).

Radnice uvažuje i o dalších pracovních pozicích pro lidi z Ukrajiny, například v technických službách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám