Hlavní obsah

Poslanci ukončili jednání kvůli hrozbě bombou, pyrotechnici žádnou nenašli

Právo, ČTK, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Anonym ve středu odpoledne pohrozil uložením bomby v Poslanecké sněmovně, už potřetí v tomto volebním období. Poslanci proto museli předčasně ukončit své jednání. Anonym nahlásil bombu i v Kriminalistickém ústavu, v budově Vrchního soudu a v České televizi na Kavčích horách.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Jednací sál Sněmovny

Článek

„Ředitel ochranné služby policie mě informoval o této situaci, takže jsme byli nuceni jednání přerušit,“ řekl Právu předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD).

Podle anonymního oznámení měla nálož explodovat v 18:20. Pyrotechnici ochranné služby ovšem žádný nástražný systém v průběhu detailní prohlídky v prostorách Sněmovny nenašli. Policisté během prohledávání uzavřeli ulice vedoucí k budově dolní komory.

Policie kvůli nahlášení uložené bomby vyklidila také budovu České televize. Objekt na Kavčích horách museli opustit ti, kteří se nepodíleli na vysílání.

Oznámení se týkalo také Kriminalistického ústavu a budovy Vrchního soudu. Ani tam policisté žádnou nálož neobjevili.

Sněmovnu prohledávali celý víkend

Policejní manévry zažila Sněmovna také loni v březnu kvůli obdobné anonymní výhružce. Tehdy policisté celý víkend prohledávali i s pomocí cvičených psů sněmovní prostory, výhružka se nepotvrdila. Policie nicméně anonyma zadržela, pachatel vyhrožoval elektronickou cestou jak různým osobám, tak institucím.

Kvůli tomu tehdy ochranná služba zavedla zcela poprvé v novodobé historii Sněmovny opatření, kvůli nimž museli procházet přísnou osobní kontrolou všichni zaměstnanci a spolupracovníci poslanců, důkladné prohlídce byla podrobena také všechna osobní auta - s výjimkou poslaneckých - parkující ve sněmovních garážích.

Vůbec poprvé čelila Sněmovna anonymní hrozbě v lednu 1993 při prezidentské volbě. Neznámý volající tehdy oznámil uložení semtexové trhaviny v jedné z kamer snímajících jednání. Výhružky tehdy sedmašedesátiletého nevidomého oznamovatele, který v dalším telefonátu uvedl své jméno i adresu, se ale po důkladné prohlídce nepotvrdily.

Reklama

Výběr článků

Načítám