Hlavní obsah

Poslanci se hádali kvůli dávkám hmotné nouze. Nevyřešili ani pěstounskou péči

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Poslanci měli v rámci středeční mimořádné schůze sněmovny projednat novelu týkající se pěstounské péče a odměn pro dětské pěstouny, ale také poslanecký návrh novely z pera SPD ohledně vyplácení dávek v hmotné nouzi. Ani jedno odhlasovat nakonec nestihli kvůli dohadům ohledně pořadí bodů a názorovým střetům hlavně mezi Piráty a SPD.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Jaroslav Foldyna

Článek

Vládní novela v třetím čtení, která by měla změnit odměny pěstounů, ale také přinést navýšení příspěvků na dítě v klokáncích a dalších azylových domovech, se začala projednávat nedlouho před 11. hodinou.

Schválit ji ale zákonodárci nestihli, protože od 11 hodin byla zahájena další mimořádná schůze k novele zpřísňující vyplácení dávek v hmotné nouzi, kterou předložili poslanci SPD.

Otcovská dovolená se prodlouží na dva týdny, schválili poslanci

Domácí

Ani tu však sněmovna nestihla do konce schůze ve 14 hodin odhlasovat, primárně kvůli názorovým střetům. Nejprve nemohli poslanci téměř půl hodiny jednat, protože v sále nebyl přítomen žádný ministr. Po příchodu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se začali u řečnického pultíku střídat až na výjimky poslanci Pirátů Mikuláš Ferjenčík a Olga Richterová, kteří kriticky vystupovali proti návrhu zákona, s Jaroslavem Foldynou (SPD), který ji naopak hájil.

Poslanecký návrh SPD podle poslankyně hnutí Lucie Šafránkové má za cíl omezit zneužívání sociálních dávek „nepřizpůsobivými občany” a posílit pravomoci úřadů práce. Na dávky by podle SPD měli mít nárok pouze ti, kteří se bez vlastního přičinění ocitli v hmotné nouzi a mají zájem či se snaží z této situace dostat.

Piráti se nejprve pokusili prosadit návrat k projednávání novely o pěstounech a až pak diskutovali o dávkách, což ale přítomní poslanci neodhlasovali.

Na hlasování nedošlo kvůli dohadům mezi Piráty a SPD

„Tento návrh, který před námi leží, není tím, za co je vydáván. Může to poškodit desetitisíce lidí, kteří za nic nemohou, a to například lidi s postižením, s invalidními důchody, které jsou příliš nízké, a proto potřebují dávky hmotné nouze na dorovnání alespoň do životního minima. Vyřešení lidí, co profitují na chudých, bychom si přáli všichni, ale tento návrh nažene další lidi do náruče obchodníků s chudobou, kteří mají velké ubytovny,” kritizovala podle svých slov nedomyšlený návrh poslankyně Pirátů Olga Richterová.

Dáme očkovaným dva dny volna, slibuje Babiš státním zaměstnancům

Domácí

Ostře se do diskuse zapojit i poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. „Předstíráte, že ten váš návrh vyřeší problémy ve vyloučených lokalitách, ale to se nestane. Lidé, kteří pracují načerno a berou k tomu dávky, to budou udělat pořád. Na druhé straně ale ti poctiví a chudí skončí na ulici. To, co uděláte, děláte jenom proto, abyste se mohli prsit v kampani, jak jste zakročili proti nepřizpůsobivým. To je úplně nechutný podvod,” dodal Ferjenčík.

U řečnického pultu se s nimi střídal poslanec SPD Jaroslav Foldyna, který návrh hájil a argumentoval při tom svými osobními zkušenostmi z Ústeckého kraje (Foldyna zde žije – pozn. red.), kde se lidé musí často potýkat s množstvím problémových lidí, kteří pobírají dávky, odmítají pracovat a nadto dělají nepořádek na veřejných místech, obtěžují místní a ničí vybavení bytů, v nichž bydlí.

„Vy to nechcete řešit. Nikdo z lidí z celé republiky, z těch deseti milionu lidí, slušných, neudělal dluhy těm lidem, kteří se neumí chovat, nechtějí se chovat jinak a chovali by se jinak jenom v té chvíli, když bude platit nějaký zákon. A vy chcete, aby neplatil. Aby ti lidé, těch 900 tisíc lidí v Ústeckém kraji mělo pořád problém s nepřizpůsobivými, s těmi feťáky, kteří se flákají a žijou z ruky do huby, a flákají se před nádražími a po ulicích našich měst – to vám nevadí. Vy to jenom zdržujete,” oponoval Foldyna.

I někteří další poslanci z ostatních stran osočili pirátské poslance ze snahy obstruovat jednání Sněmovny. „Někteří si myslí, že je lepší nerozhodnout, nebo se toho rozhodnutí bojí,” komentoval dění u řečnického putlíku šéf KSČM Vojtěch Filip.

Okamura: Babiše jako premiéra si už představit nedokážu

Domácí

Na hlasování tak kvůli dlouhým debatám a dohadům nedošlo a poslanci se rozešli ve 14 hodin. Nepodařilo se totiž prosadit pokračování schůze po této hodině.

Předsedové poslaneckých klubů se následně sešli, aby se domluvili na tom, jak a kdy zákony ve třetím čtení dořeší. Například SPD ústy svého předsedy Tomia Okamury avizovalo, že bude svolávat mimořádné schůze tak dlouho, dokud novela zákona o dávkách hmotné nouze neprojde.

Reklama

Související články

Dětské skupiny zůstanou

Poslanci ve středu rozhodli, že dětské skupiny budou moci nadále využívat i děti starší tří let. Nedojde tak k jejich přeměně na jesle. Upravená vládní novela...

Výběr článků

Načítám