Hlavní obsah

Poslanci přehlasovali Zemanovo veto rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci přehlasovali veto prezidenta Miloše Zemana, který do Sněmovny vrátil návrh státního rozpočtu pro letošní rok. Novinky jednání nabízejí živě.

Živě: Jednání poslanecké sněmovny 15.11.2022Video: PSP.cz

 
Článek

Novelu letošního rozpočtu navrhla v létě vláda kvůli rostoucím cenám energií, inflaci i kvůli válce na Ukrajině, a schodek se tak letos vyšplhá až na 375 miliard.

„Je jednoznačné, že veto prezidenta přehlasujeme. Máme stojedničku,“ prohlásil již před začátkem jednání Sněmovny předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. Podobně se vyjádřili i šéfové poslanců ODS a KDU-ČSL.

Stanjura připustil zkrácení rodičovské dovolené

Domácí

Podle úterního vyjádření poslance a předsedy rozpočtového výboru Josefa Bernarda (STAN) není veto prezidenta racionální.

Podobně se na plénu vyjádřil i šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). „Vetem si prezidentská kancelář spletla rok. Důvod nemohu brát vážně,“ prohlásil.

Zeman jako důvod uvedl, že příjmová stránka rozpočtu je nižší, než by mohla být, pokud by předložené novele zákona o státním rozpočtu na rok 2022 předcházela novela zákona o daních z příjmů.

Škrt v rozpočtu Hradu

V rámci projednávání předlohy nicméně prošel také návrh, který prezidentské kanceláři krátí rozpočet o 30 milionů korun, což Hrad a jemu podřízené organizace, jako je Lesní správa Lány, kritizovaly.

Zástupci opozičních hnutí ANO i SPD pro přehlasování prezidentského veta ruku v úterý nezvedli.

„Je to směs účetních triků a podivného rozpočtového procesu. To, že pan prezident vetoval tento rozpočet, tak poslalo jasný vzkaz, že se má připravit plán konsolidace veřejných financí.“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, která letošní rozpočet, ale i ten na příští rok označila za „nedotažený a chaotický“.

Připomněla, že letošní schodek 375 miliard je prakticky stejně vysoký jako ten, který navrhovala předchozí vláda Andreje Babiše (ANO), v níž Schillerová zastávala funkci ministryně financí. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) po svém nástupu k moci původní rozpočet přepracoval s cílem schodek snížit.

„Podporujeme veto prezidenta Zemana, tento rozpočet nepodpoříme,“ avizoval šéf SPD Tomio Okamura. „Naše důvody jsou především proto, že i přes vysoký schodek je ta pomoc občanům a firmám nedostatečná,“ doplnil jej poslanec hnutí Jan Hrnčíř.

Zeman vetoval novelu rozpočtu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám