Hlavní obsah

Zeman vetoval novelu rozpočtu

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman vetoval ve čtvrtek novelu rozpočtu na letošní rok. Vadí mu, že příjmy jsou nižší, než by mohly být, pokud by byla dřív přijata novela zákona o daních z příjmů. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová očekává, že veto bude přehlasováno.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman zdůvodnění uvedl v dopise adresovaném právě Pekarové Adamové (TOP 09).

„Důvodem mého veta je skutečnost, že příjmová stránka rozpočtu je nižší, než by mohla být, pokud by předložené novele zákona o státním rozpočtu na rok 2022 předcházela novela zákona o daních z příjmů,“ uvedl prezident.

Podle něj rozpočet vychází ze snížené daňové sazby u příjmů fyzických osob, čímž vzniká rozpočtový výpadek ve výši 90 miliard korun, to je přibližně čtvrtina rozpočtového deficitu.

„Přitom se při zrušení superhrubé mzdy předpokládalo, že zmíněná daňová sazba bude vrácena na původní úroveň,“ uvedl v odůvodnění prezident s poukazem na to, že předkladatel se k tomu zavázal v odůvodnění návrhu.

Zrušení superhrubé mzdy prosadilo hnutí ANO spolu s ODS a SPD.

Doporučení NERV

Návrat daně z příjmu fyzických osob na úroveň roku 2020, kdy došlo na zrušení superhrubé mzdy, je i jedním z klíčových návrhů, které vládě doporučují i experti z Národní ekonomické rady vlády (NERV), kteří poukazují na neudržitelnost hospodaření státu při stále rostoucích výdajích.

Vláda se zvyšování složené daňové kvóty zatím brání.

NERV předepisuje státu dietu. Koalici to moc nevoní

Domácí

Pekarová Adamová v reakci uvedla, že veto koalice přehlasuje. „Prezidentův krok je podle ní především „výrazem jeho nespokojenosti se škrty v rozpočtu Lesní správy Lán“.

Její ředitel Miloš Balák byl za manipulace s veřejnými zakázkami odsouzen a prezidentem omilostněn. Před nedávnem se rozhodl ke konci roku odejít.

Stát nabere osm tisíc zaměstnanců, na jejich platy přidá 18 miliard. Počty úředníků snižujeme, brání se Fiala

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám