Hlavní obsah

Poslanci schválili ochranu velvyslanectví v Kábulu vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci schválili vládní návrh, aby ochranu českého velvyslanectví v Kábulu měli příští rok na starosti vojáci speciálních sil. Nahradili by policisty z útvaru rychlého nasazení. Návrh ještě musí posoudit Senát.

Foto: René Volfík , ČTK

Proti návrhu byli jen komunisté

Článek

Mise bude podle předlohy čítat do 20 vojáků. Na místě jich bude podle ministra obrany Martina Bartáka deset až 12. Policistů je na ochranu nasazeno kolem deseti. Barták obhajoval návrh tím, že akce protivládních teroristických sil v Afghánistánu mají polovojenský až vojenský charakter. Armádu bude střežení velvyslanectví stát zhruba 70 milionů korun.

Proti návrhu hlasovali jen komunisté. Podle Alexandra Černého (KSČM) se situace v Afghánistánu zřejmě zhoršuje, když dosud k ochraně velvyslanectví stačili policisté. Je to špatný signál po osmi letech konfliktu v Afghánistánu, uvedl. Navrhl, aby vláda zvážila, zda má český zastupitelský úřad vůbec v Kábulu fungovat. Václav Exner (KSČM) zase soudí, že jde o snahu dostat do Afghánistánu vojáky za každou cenu.

Předseda zahraničního výboru Jan Hamáček (ČSSD) ale upozornil, že jde o shodu ministerstva zahraničí, obrany a vnitra, jak zajistit bezpečnost velvyslanectví v Kábulu. "Rozhodujeme o bezpečnosti a o životě našich diplomatů v Kábulu," zdůraznil. Změny ve střežení velvyslanectví podpořil i předseda branného výboru Jan Vidím (ODS). "Nejednáme o nasazení vojáků do bojových operací, ale na ochranu českých zaměstnanců velvyslanectví," řekl. Podle Vítězslava Jandáka (ČSSD) by se o takových věcech vůbec nemělo diskutovat.

Pro nasazení vojáků k ochraně velvyslanectví hlasovalo 122 poslanců. Proti jich bylo 24.
Vládní návrh už podpořil i senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost. Senát má o výměně rozhodnout ve čtvrtek.
Vojáci z 601. skupiny speciálních sil jsou nyní nasazení v Afghánistánu v bojové operaci Trvalá svoboda. Jejich působení v ní skončí s prosincem. Ukončení české účasti v protiteroristické operaci bylo jednou z podmínek ČSSD pro podporu vojenských zahraničních misí pro letošní rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám