Hlavní obsah

Podrazy kvůli nezvolení Havlíčka dělat nebudu, dušuje se Schillerová

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová zahájila středeční jednání Sněmovny nečekanou pauzou. Po oficiálním vyhlášení výsledků úterní volby místopředsedy Sněmovny, ve které opět neuspěl exministr Karel Havlíček (ANO), požádala o čas na poradu klubu. Schillerová uvedla, že výsledek volby chápe jako trest za předchozí vystupování poslanců ANO. Novinkám sdělila, že nechce vyhrožovat dalším postupem, „podrazy“ ale prý dělat nebude.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Havlíček naslouchá ve Sněmovně Aleně Schillerové (oba ANO).

Článek

„Vnímám politickou realitu, která nám tady byla sdělena, že opět nebyl zvolen pan poslanec Karel Havlíček do pozice místopředsedy,“ řekla Schillerová ve středu na plénu.

Následně požádala o pauzu na poradu klubu v délce jedné hodiny.

Koalice ztrestala ANO. Havlíčka do vedení Sněmovny nepustila

Domácí

Když se pak Schillerová vrátila, vyplísnila vládní poslance. „Teď víme, že se na nějaké dohody nemůžeme spolehnout. Vy tomu říkáte ‚nová politická kultura‘, já tomu říkám... Nebudu hledat to slovo, protože jsem dáma,“ uvedla Schillerová.

Trest pro ANO

„Chápu to tak, že je to trest za to, že jsme si dovolili vystupovat při důvěře vlády 23 hodin, nebo za to, že vaši poslanci nechodí do práce,“ poznamenala Schillerová.

Taktika? Na to jsem vůbec nemyslela, říká Dostálová k přechytračení koalice

Domácí

Narážela tím na lednové neprojednání stavebního zákona zásluhou opozičních poslanců, kteří využili chvíle, kdy v sále neseděl dostatek vládních zákonodárců. Podle Schillerové o podraz nešlo.

ANO početnější než Piráti

Na tom, že by nejsilnějšímu poslaneckému klubu, který má ANO, měly ve Sněmovně připadnout dvě křesla místopředsedů, se shodly koalice už loni. Zatím však byla zvolena jen Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Schillerová ve středu připomínala, že její klub má 72 poslanců. „Má osmnáctkrát více poslanců než klub Pirátské strany. Přesto máme ve vedení Sněmovny stejné zastoupení,“ zdůrazňovala u řečnického pultíku.

Podrazy dělat nebudu, slibuje Schillerová

Pro zvolení Havlíčka hlasovalo jen 57 poslanců v prvním a 61 v druhém kole. Podle Schillerové se do toho promítá i dohoda o párování, kdy za omluveného opozičního poslance nedorazí jiný z vládních řad. „Zatím ji dodržujeme. Na denní bázi to sleduji,“ podotkla Schillerová s tím, že dohodu porušovat nechce.

„Podrazy dělat nebudu v žádném případě. Pravděpodobně požádám o nějaké jednání předsedů klubů. Budeme hledat nějaké řešení spolupráce,“ nastínila Schillerová pro Novinky další plány.

Piráti a STAN chtěli jiný přepočet hlasů na mandáty. Pozdě, řekl jim Ústavní soud

Domácí

Zároveň však také znovu odkazovala na vysoký počet členů klubu ANO, kteří by mohli některá jednání prodlužovat.

„Budeme debatovat k zákonům. Nechci to nazývat obstrukcemi. Všechna naše vystoupení jsou věcná,“ řekla. „Nebudu předjímat, ani ničím vyhrožovat. To není můj styl. Nebudeme si brát žádné zbytečné pauzy,“ slíbila Schillerová.

Nedohoda s Bendou 

Uvedla, že si na dohodu o volbě místopředsedy podala i ruku se šéfem nejsilnějšího vládního klubu ODS Markem Bendou.

„Že to bude Karel Havlíček, že proti němu nic nemají, že měli výhrady proti Radku Vondráčkovi. Komedie pokračuje,“ doplnila.

SPOLU kandiduje v Praze dohromady

Domácí

Benda však podle svých slov podal ruku jen na to, že pokud bude „rozumný harmonogram“ projednávání důvěry vládě, tak potom dojde k volbě místopředsedy. Řekl to Novinkám.

„Hlasy nejsou. Co mám dělat? Tajná volba,“ krčil rameny. Už dříve přitom naznačoval, že by kvůli přístupu poslanců ANO nemusela být volba hladká.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Benda

Na dotaz, jestli se podle něj brzy hlasy najdou, odvětil, že to neumí odhadnout. „Teď se mi zdá, že nálada v koaličních stranách je na to příliš špatná,“ podotkl.

„Mají pocit, že je všechno automat, a ještě destruují úplně všechno, co tady probíhá. A diví se mi, že nemám hlasy pro jejich kandidáty? Nemám,“ uvedl s odkazem na opakované pauzy hnutí ANO.

Také podle informací Novinek zatím vládní většina změnu postoje ke zvolení Havlíčka neplánuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám