Hlavní obsah

Polsko nerozšíří těžbu v Turówě, dokud nepostaví val, vyplývá ze smlouvy

Ministerstvo životního prostředí v pondělí zveřejnilo kompletní text dohody, který česká a polská vláda podepsaly v souvislosti s pokračováním těžby v polském hnědouhelném dole Turów, který se rozkládá u polsko-česko-německých hranic. Těžba v oblasti má značný vliv mimo jiné na stavy podzemních vod.

Foto: David Modrý, ČTK

Hnědouhelný důl a elektrárny v Turówě

Článek

Země se dohodly na náhradě 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun) za škody způsobené těžbou v dole. Většina z částky poputuje do Libereckého kraje, zbytek do českého státního rozpočtu. ČR již obdržela platbu a došlo tak ke stažení žaloby, kterou na Polsko podala u  Soudního dvora Evropské unie.

Patnáctistránková dohoda se okamžitě po podepsání stala terčem kritiky ze strany části ekologů i české opozice.

Kvůli Turówu klesly spodní vody o desítky metrů

Domácí

Z dohody mimo jiné plyne, že Polsko nerozšíří rozsah těžby v Turówě k českým hranicím, pokud nebude dokončena podzemní bariéra, stavba zemního valu či zajištěn monitoring. Právě pokles spodních vod dlouhodobě znepokojuje českou stranu a byl jedním z důvodů pro podání žaloby.

Česko podepsalo s Polskem dohodu o Turówu. Praha šla na kompromis

Ekonomika

Od dohody lze odstoupit oznámením druhé straně nejdříve po pěti letech. Řada jejích ustanovení bude ale použitelná až do ukončení těžby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám