Hlavní obsah

Češi v příhraničí jsou zklamaní: Prodali nás lacino

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Obyvatele obcí postižených dopady těžby z rozšiřujícího se polského hnědouhelného dolu Turów uzavření dohody mezi Českem a Polskem zklamalo. Nejvíce jim vadí, že Fialova vláda podle nich smlouvu schválila zbytečně ukvapeně a v utajení a že plné znění smlouvy neznají, protože ho vláda nezveřejnila.

Foto: David Modrý, ČTK

Hnědouhelný důl a elektrárny v Turówě

Článek

Navíc si myslí, že vedení Libereckého kraje chtělo od Poláků hlavně získat peníze na vybudování vodovodů.

„Zaskočilo nás, že se to podepsalo, protože ještě ve středu o tom nikdo nevěděl. Jakým způsobem to vláda odsouhlasila, že to ani nedala na oficiální program a že tak nikdo nevěděl, že o tom chtějí jednat, to považuji za politickou kulturu středoafrického státu, ale ne středoevropské země,“ zklamalo Milana Starce ze Sousedského spolku Uhelná, malé osady, která je na české straně k polskému dolu nejblíže.

Varšava již Česku poslala miliardu korun za Turów

Zahraniční

„Tady je mnohaletý spor, o kterém se mluví na mnoha úrovních včetně Bruselu, a vláda to nakonec schválí bez toho, aby vůbec veřejnosti řekla, že se k tomu chystá, tak to mi přijde neuvěřitelné,“ řekl. „Pro mě je hrozně těžké nějak na to vše reagovat, když tu uzavřenou smlouvu nemáme. Proto doufám, že když už je podepsaná, že se zveřejní, aby bylo jasné, co se vlastně podepsalo,“ pokračoval Starec.

Foto: ti, Právo

Okolí dolu Turów

Jen se prý může domnívat, že se dohoda moc nezměnila od toho, co ministerstvo životního prostředí předběžně vyjednalo s polskou stranou už na podzim.

„Na dvacet let nás vystaví škodlivinám“

„A to by nebyla dobrá zpráva. Na druhou stranu jsem už viděl vyjádření ministryně životního prostředí Hubáčkové (KDU-ČSL), že Česká republika se nevzdává svého práva se dál soudně bránit, což v tom původním znění smlouvy bylo,“ sdělil Starec.

Česko podepsalo s Polskem dohodu o Turówu. Praha šla na kompromis

Ekonomika

Obyvatelé pohraničí jsou zklamaní i z postoje představitelů svého domovského Libereckého kraje, kteří se z uzavření dohody radují. „Už loni jsme pochopili, že vedení Libereckého kraje mělo jeden hlavní cíl, a to získat od Poláků peníze na vybudování vodovodů. Ty ale nevyřeší všechny problémy, které způsobuje těžba hnědého uhlí a jeho spalování. Liberecký kraj teď bude dalších dvacet let vystavený škodlivinám a sajrajtu, který produkuje elektrárna Turów, a hejtman Půta to oslavuje jako velké vítězství,“ mrzí Starce.

„A když se zamyslíte nad částkou 35 milionů eur pro Liberecký kraj, tak nejenže nás vlastně prodali, ale ještě nás prodali lacino,“ dodal.

Způsob uzavření dohody i její obsah, který je znám, kritizují i nevládní organizace. „Vláda zařadila schválení dohody na vládu na poslední chvíli v utajeném režimu, výsledná podoba dohody není známa. Dohoda byla navíc dojednána jen několik hodin před avizovaným vydáním stanoviska generálního advokáta, který nakonec ČR silně podpořil. ČR zároveň ustoupila ze soudního dohledu na pouhých pět let,“ uvedla Petra Urbanová, právnička expertní skupiny Frank Bold, kterou si původně najal kraj, aby mu pomáhala s problematikou Turówa po právní stránce. Loni se obě strany názorově rozešly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám