Hlavní obsah

Skandální, kritizuje Greenpeace dohodu ČR s Polskem o dolu Turów

Praha

Ekologická organizace Greenpeace je proti dohodě o uhelném dolu Turów, kterou ve čtvrtek podepsal český premiér Petr Fiala (ODS) s polským premiérem Mateuszem Morawieckým. V tiskové zprávě organizace uvedla, že takový postup považuje za skandální. Nová vláda podle ní pošlapává vlastní sliby, že povede zemi transparentně a demokraticky.

Foto: Greenpeace

Protest Greenpeace proti stahování žaloby proti Polsku ohledně dolu Turów.

Článek

„Dohodu schválila česká vláda tajně včera a dnes ji narychlo jede podepsat polský premiér. To samo o sobě je skandální,“ uvedla ve čtvrtek Nikol Krejčová, koordinátorka kampaně proti dolu Turów.

„Není možné, aby v demokratické zemi vláda prodávala takto vodu a občany a ještě tajně, aby se vyhnula jakékoli diskusi,“ dodala. Podle ní jednání vlády připomíná „kontroverzní praktiky běžné pro vládnutí v Polsku“.

Česko podepsalo s Polskem dohodu o Turówu. Praha šla na kompromis

Ekonomika

Smlouva podle ekologů nechrání české životní prostředí a zásoby vody, jejichž ztráta hrozí tisícům lidí v Libereckém kraji. Je prý paradoxní, že dohoda byla schválena v den, kdy se České republiky zastal generální advokát Soudního dvoru Evropské unie právě ve sporu s Polskem o důl Turów.

Neměli stahovat žalobu, rozhodnout měl soud

Před Soudním dvorem leží česká žaloba na Polsko od loňského února. V dohodě se ale česká strana zavázala, že žalobu u Soudního dvora stáhne.

„Než uzavírat s nespolehlivým partnerem smlouvu, která legalizuje ilegální těžbu, je lepší nestahovat žalobu a nechat o celé záležitosti rozhodnout soud, který stejně jako Evropská komise zatím Česko v tomto sporu podpořil,“ uvedla Krejčová.

Advokát soudu EU dal Česku ohledně Turówu za pravdu: Polsko porušilo unijní právo

Ekonomika

Podle Greenpeace smlouva neomezuje samotnou těžbu, což vnímá jako problematické. „Podzemní stěna, která má podle smlouvy chránit české zásoby vody, je podle České geologické společnosti k ničemu a voda ji obtéká,“ uvedla organizace.

Také se jí nelíbí finanční kompenzace, která by podle Fialy měla být ve výši 1,08 miliardy korun (45 milionů eur), smlouva by podle ní měla dbát především na reálnou ochranu životního prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám