Hlavní obsah

Kvůli Turówu klesly spodní vody o desítky metrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únikům podzemních vod z Liberecka kvůli těžbě v polském dole Turów má zabránit podzemní stěna, již se Polsko zavázalo dostavět. Ekologové ale upozorňují, že nemusí být funkční. Podle Ondřeje Nola z České geologické služby je kritika předčasná, i když hladiny spodních vod v pohraničí už poklesly o desítky metrů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Bogatynia, v jejímž katastru se nachází hnědouhelný důl Turów i stejnojmenná elektrárna.

Článek

O kolik zhruba poklesly stavy vod v českém pohraničí kvůli těžbě v Turówě?

Je potřeba zdůraznit, že v okolí dolu Turów se na českém území vyskytuje několik různých vodonosných vrstev s velmi odlišným chováním hladin podzemní vody. V těch hlubších, na kterých se jen zanedbatelně projevuje déšť, hladina podzemní vody od poloviny 80. let do současnosti klesla až o sedmdesát metrů. Celý tento pokles je přičítán aktivitám v dole Turów.

Dokud nebude stěna dokončena, nelze posuzovat její funkčnost.

Ve svrchních kolektorech (vrstvách), ze kterých odebírá vodu vodní zdroj Uhelná, došlo k poklesu hladiny podzemní vody o více než dvacet metrů. Na kolísání hladin ve svrchních kolektorech se kromě činnosti v dolu Turów podílí i velikost srážek, vliv sucha a vlastní odběry.

Polsko se zavázalo postavit podzemní stěnu, která odtoku zabrání. Podle ekologické organizace Frank Bold ale i polská těžební PGE přiznává, že stěna zatím moc nefunguje. Dostavěna by měla být v červnu. Pomůže pak?

V současné době hladiny podzemní vody stále klesají jak v hlubších vrstvách, ve kterých důl Turów realizuje podzemní těsnicí stěnu, tak i ve svrchních vrstvách.

Peníze dorazily. Česko stáhlo žalobu na Polsko kvůli dolu Turów

Domácí

Z těchto svrchních vrstev odebírá podzemní vodu vodní zdroj Uhelná. Dokud nebude podzemní stěna dokončena, nelze posuzovat její funkčnost.

Pokud se ale ukáže, že důl Turów je dál odpovědný za pokles hladiny podzemní vody, polská strana má podle podepsané dohody přijmout další opatření, jako je rozšíření podzemní stěny směrem postupu těžby, zatěsnění či prohloubení stávající podzemní bariéry, aby byla zajištěna maximální ochrana podzemní vody na území České republiky.

Na to má dohlédnout i arbitrážní Soudní dvůr Evropské unie. Jenomže podle kritiků z řad ekologů není bariéra z hlediska úniku spodních vod z České republiky na správném místě. Je to tak?

Důl Turów staví podzemní stěnu, aby zamezil nejen odtoku podzemní vody z českého území, ale i minimalizoval přítok do dolu a tím umožnil a usnadnil dobývání uhlí. Doufáme, že stěna je navržena tak, aby plnila oba účely. Bez znalosti podmínek přímo z dolu nemůžeme toto posoudit.

Češi v příhraničí jsou zklamaní: Prodali nás lacino

Domácí

Nicméně součástí dohody Polska a ČR je i poskytnutí dat z něj a především rozšíření monitorovací sítě podzemní vody na polském i českém území.

Bude i po dostavbě stěny obecně docházet k úniku spodních vod, a případně proč?

To bude zřejmé až po jejím dokončení. Pokud stěna nebude plně funkční, dohoda specifikuje další postup v nápravných opatřeních, jako jsou zahloubení, zatěsnění či prodloužení.

Reklama

Výběr článků

Načítám