Hlavní obsah

Politolog: Nespokojené voliče nová strana nespasí. Láska uloví leda hlasy Pirátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voliči, které vláda Petra Fialy (ODS) zklamala, by si s novou stranou nepolepšili, míní politolog Stanislav Balík. Za deziluzí podle něj stojí především kompromisy mezi pěti stranami v kabinetu, a tak by nová partaj situaci ještě víc zkomplikovala. Řešení nenabízí ani hnutí SEN 21 senátora Václava Lásky, které cílí na voliče Pirátů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Senátor Václav Láska

Článek

„Když bude nová strana úspěšná, bude mít šest procent hlasů,“ poznamenal Balík. I když Agentura STEM nedávno v průzkumu pro Spolek pro podporu liberální demokracie zjistila, že zhruba 470 tisíc voličů stávající vládní koalice zvažuje, že k volbám nepůjde nebo bude volit jinak, nelze předjímat, že by je nová partaj zaujala.

Za zklamáním voličů totiž často podle Balíka stojí kompromisy, které vláda pěti stran nutně činí. „Co by se stalo po vzniku nové strany? S kým by vládla? Když některou ze stávajících stran nahradí, zopakujeme si pětikoaliční vládnutí. V horším případě může vzniknout koalice šesti stran a dohadování bude ještě složitější,“ poznamenal politolog.

Pro vznik nové strany je podle něj podstatné, aby cílila na voliče, jejichž zájmy nejsou dostatečně dobře reprezentovány, ale zároveň aby nabídla kvalitní osobnosti. „Skutečně to může být Miroslav Kalousek? Osloví zklamané voliče ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN? Co přinese nového?“ poznamenal ke spekulacím, že se bývalý ministr financí a expředseda TOP 09 chystá založit nový politický projekt.

Kalouskova nová strana, o které se spekuluje, už má prý i název

Domácí

Nevěří ani snaze senátora Václava Lásky, který se svým hnutím SEN 21, které má čtyři senátory a zastoupení v městských částech Prahy a Brna, hodlá v roce 2025 dobýt Sněmovnu.

Jen snaha na sebe upozornit?

Šance mu nedává ani Balíkův kolega, politolog Jan Bureš. „Láska není moc výrazný. Kdysi dávno otevřel téma korupce, ale od té doby, kdy je v Senátu, není vidět. Neprezentuje se žádným tématem. Je to spíš snaha na sebe upozornit,“ soudí Bureš.

Láska sice chce být alternativou pro nespokojené voliče vlády, podle politologů však osloví leda voliče Pirátů. Ti přitom podle Balíka nemají důvod být nespokojení. Na rozdíl od ostatních vládních stran si také drží stabilní podporu okolo deseti procent voličů.

Od nás žádní voliči neodcházejí, tvrdí Fiala. Politologové nesouhlasí

Volby

Sám senátor přitom přiznává, že jeho hnutí stejně jako Piráti, se kterými v Senátu sdílí klub, stojí na liberální politice. „Rozdílů upřímně není moc,“ poznamenal. „Hlavním důvodem, proč jsme se do toho rozhodli jít, je, že všechny demokratické strany, které jsou ve vládě, trpí tím, že jsou ve vládě. A není tu žádná síť, která by jejich voliče, kteří jsou zklamaní z toho, co vláda předvádí, zachytila,“ dodal.

Láska se nyní chystá v koalici s uskupením Volt Česko do evropských voleb, lídrem jeho kandidátky je ředitelka české pobočky Mattel Lenka Helena Koenigsmark. Na podzim vytáhne i do krajů.

Hnutí vzniklo v roce 2017. Sponzory zatím shání, dosud jej Láska financoval jen ze státních příspěvků za mandáty senátorů. Členů má asi padesát. Podle výroční zprávy loni hospodařilo s příjmem 3,6 milionu korun.

„V České republice platí, že dokud nekandidujete v celostátních volbách, obzvlášť sněmovních, nikdo vás nezná,“ přiznal Láska.

Schillerová: S Okamurou ve vládě určitě nebudu

Parlamentní volby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám