Hlavní obsah

Od nás žádní voliči neodcházejí, tvrdí Fiala. Politologové nesouhlasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač premiér a předseda ODS Petr Fiala říká, že občanské demokraty jejich voliči neopouštějí, natož aby odcházeli k ANO či SPD, politologové s ním nesouhlasí. Navíc upozorňují, že část lidí už pětikoalici volit nebude, případně vůbec k volbám nedorazí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

„Od nás žádní voliči neodcházejí a analýzy, které mám, ukazují, že k žádnému posunu nedochází a ani nemůže docházet,“ prohlásil důrazně Fiala v pátek na tiskové konferenci koalice Spolu k eurovolbám.

„Copak by lidé, kteří volili koalici Spolu, přecházeli k nějakým populistickým nebo extremistickým stranám? Nepodceňujme je,“ dodal.

Politologové s jeho slovy ale nesouhlasí. „Obecně si myslím, že hranice třeba mezi ODS a ANO je poměrně propustná. Určitě bych si tipnul, že je část voličů, kteří nemají problém přejít z ODS k ANO a obráceně,“ řekl Novinkám Miloš Brunclík z Univerzity Karlovy.

Fiala: Úspěch bude, když obhájíme osm křesel europoslanců

Volby

„Není tam tak velká propast, jak to vyznívá z výroku Petra Fialy. Takže bych si úplně nemaloval, že voliči nemají kam odejít,“ dodal.

Ten zároveň připustil, že v Česku momentálně není středo-pravicová alternativa nepopulistického typu, která by měla šanci ODS konkurovat.

Část konzervativnějších voličů ale podle něj může odejít například ke Svobodným. „Spíš to bude menší část. Ale myslím, že mají kam odejít,“ zdůraznil.

Malou ztrátu koalice Spolu k opozičním stranám připustil i politolog Ladislav Mrklas z Cevro institutu.

„Že by ale přecházeli k ANO nebo SPD v měřítku větším než úplně drobné desetiny procenta, tomu nevěřím. Jsou to rozdílné světy,“ upozornil zároveň.

Spolu zahájilo kampaň do eurovoleb. Půjde o střet demokratů se stranami jednoho muže, říká Vondra

Eurovolby

„Nevěřím, že by někdo momentálně přecházel k ANO, které zpochybňuje zahraničněpolitickou orientaci Česka a v jehož čele pořád stojí Andrej Babiš. Lidé volili koalici Spolu zejména proto, že se chtěli zbavit Babiše, a pak znovu volili proti Babišovi v prezidentských volbách,“ dodal.

ANO a SPD zklamané voliče ODS lákají

Zástupci ANO i SPD ale nedávno pro Novinky připustili, že si brousí zuby na „zklamané konzervativní a euroskeptické“ voliče ODS. A to například už v červnových eurovolbách.

„S námi sympatizuje čím dál víc konzervativních voličů ODS, komunikují s námi, hlásí se k nám, i na preferencích je to vidět, byť je to samozřejmě pozvolné. Já jsem někdy do roku 2011 ODS volil, takže si myslím, že si dovede celá řada lidí představit, proč k nám přejít,“ řekl Novinkám první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

SPD chce v eurovolbách vysát voliče ODS

Eurovolby

Šéf SPD Tomio Okamura vysvětlil, že i proto do čela své kandidátky postavil bývalého europoslance za Svobodné Petra Macha, který podle něj alternativu pro zklamané voliče ODS představuje.

Příkladem, proč by je mohl nalákat, je pro něj exprezident a spoluzakladatel ODS Václav Klaus, který SPD v poslední době volí.

Konkurence v pětikoalici i zklamaní nevoliči

Politologové se však shodují, že se voliči mohou pohybovat i mezi stranami vládní pětikoalice.

„Dovedu si představit, že se část mladších lidí může pošilhávat po Pirátech a lidé ve středním věku zase po Starostech. Možná hledají pravicovější alternativu. Ale ona tady v zásadě žádná není,“ souhlasil Mrklas s Brunclíkem.

Tahanice o eurokomisaře neskončí. Kampaň STAN se může Nerudové vymstít

Eurovolby

Zároveň varují, že koalici se u voleb může vymstít i to, že voliči zkrátka nepřijdou, protože alternativu nenajdou. „To je největší kámen úrazu, že významná část voličů, řádově desítky procent, kteří volili Spolu, dnes zvažují, jestli má smysl jít k volbám,“ varoval Mrklas.

„Voliči mohou být zklamaní a hrozí, že nemají ke komu jinému jít, tak prostě k volbám nepůjdou. I to je samozřejmě pro ODS nevýhodné, když ztratí voliče, ze kterých se stanou nevoliči,“ podotkl Brunclík.

„Fiala vyslal signál“

Oba odborníci se pozastavili i nad tvrdým tvrzením premiéra, že jim „žádní voliči neodcházejí“.

Podle Brunclíka je výrok Fialy ale promyšlený. „Myslím, že je to spíš výrok do éteru, aby lidi neodcházeli. A když někdo odchází, aby si myslel, že je sám jednotlivec. Úplně si nemyslím, že to je odraz nějakého průzkumu, ale spíš takový signál, jak on říká, aby ukázal, že voliče pořád mají,“ vysvětlil Novinkám.

Mrklas ale zdůraznil, že Fiala mívá svá tvrzení podložená.

„Faktem je, a to se ukázalo před minulými volbami, že koalice Spolu měla nejspolehlivější čísla. Na ně vsadila, a nakonec jí to vyšlo. Jak znám Petra Fialu, ten nedělá věci, u nichž by nevěřil, že povedou k výsledku, který si představuje. Analyticky má věci zvládnuté,“ uvedl.

Zároveň ale oba pochybují, zda koalice Spolu může vyhrát červnové eurovolby nebo budoucí sněmovní volby, které budou v Česku za rok a půl. Podobně zatím hovoří i oficiální průzkumy, podle kterých vede hnutí ANO s dostatečným náskokem.

Spolu zahájilo kampaň do eurovoleb. Půjde o střet demokratů se stranami jednoho muže, říká Vondra

Eurovolby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám