Hlavní obsah

Policie šetří tři Čechy rabující na Ukrajině i porušení sankcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriminalisté ruku v ruce s pražskými vrchními žalobci řeší už tři případy rabování ve válkou zmítané Ukrajině, z kterého jsou podezřelí čeští občané. U jednoho z nich už padlo obvinění, u dalších dvou vedou detektivové zatím prověřování.

Foto: Iryna Rybakova, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci stojí na svých pozicích poblíž Bachmutu

Článek

Mají také první případ, kdy cizinec žijící v ČR porušil protiruské sankce zavedené českými úřady. Snažil se do Ruska vyvézt luxusní auta. Policisté už proti němu zahájili trestní stíhání.

Prověřování válečných trestných činů spadá pod nově vzniklý policejní útvar Národní centrálu proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě. Právě jeho vyšetřovatelé řeší i trestné činy, kterých se dopouštějí čeští občané na území Ukrajiny.

„Jde o rabování v místech válečného konfliktu, tedy jednání, které spadá pod válečné trestné činy. V této chvíli jde o tři případy a celkem tři osoby. U jedné z nich už bylo zahájeno vazební trestní stíhání, u dvou zatím vedeme prověřování,“ řekla Právu šéfka pražských vrchních žalobců Lenka Bradáčová.

Šťastný den. Zelenskyj oznámil úspěchy na frontě

Evropa

Hrozí i přes dvacet let

Právě její podřízení mají kauzy spojené s válečnými trestnými činy na Ukrajině jako jediní v Česku na starosti.

Bradáčová upřesnila, že dotyčný muž byl kvůli rabování obviněn pro přečin služba v cizích ozbrojených silách, za což by mu hrozilo až pětileté vězení, ale především pak pro zločin plenění v prostoru válečných operací, kde je trestní sazba výrazně přísnější.

Pohybuje se v rozmezí osm až dvanáct let, ale obviněný může dostat dokonce i výjimečný trest, tedy nad dvacet let. Na soudní rozhodnutí zatím tedy čeká ve vazbě.

Jde o případ českého dobrovolníka Filipa S. (26), na který už loni upozornil server Seznam Zprávy. Mladý muž působil koncem loňského března jako voják-dobrovolník v ukrajinském dobrovolnickém praporu Karpatská Sič.

Jde o rabování v místech válečného konfliktu, které spadá pod válečné trestné činy
Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně

V následném rozhovoru pro server Filip účast v ozbrojených složkách Ukrajiny potvrdil a také přiznal, že kradl v opuštěných domech, které měl se svou jednotkou takzvaně čistit od ruských okupačních vojsk.

Brýle i stříbro

„Přiznávám, že jsem si vzal nějaké věci,“ uvedl loni v červnu pro Seznam Zprávy. Zmínil například brýle značky Gucci a že z jiného domu si prý odnesl i stříbrné investiční slitky. „Byla to kompletní sada stříbra. Asi tak dvanáct kusů. Byly zatavené v plastu a byla k nim krabička s certifikátem ukrajinské banky,“ připustil Filip.

„Já jsem se řídil tím, co mi bylo řečeno. Velící důstojník mi řekl, že válečná kořist je válečná kořist. Nedělali jsme nic, co by nedělal někdo jiný. Zpětně uznávám, že to asi byla blbost,“ řekl trestně stíhaný muž. Zbylí dva čeští dobrovolníci, které policie dosud neobvinila, jsou podle Bradáčové podezřelí pro tutéž právní kvalifikaci jako Filip S.

Za vývoz aut až tři roky či pokuta

Pražští vrchní státní zástupci ale také speciálně dozorují i případy porušování sankcí zavedených v Česku vůči Ruské federaci. Podle Bradáčové jde většinou o aktivní porušení v tom smyslu, že je zakázáno dovážet a vyvážet na území Ruska určitý typ zboží a pachatelé se snaží zákaz obejít.

„Jeden z těchto případů je už rovněž ve fázi vyšetřování. Policejní útvar NCOZ (Národní centrála proti organizovanému zločinu) v uplynulých týdnech zahájil trestní stíhání jedné osoby cizí státní příslušnosti pro pokus přečinu porušení mezinárodních sankcí,“ řekla v pondělí Právu Bradáčová s tím, že se nejednalo o vojenský materiál.

„Podezření spočívá v pokusu o vývoz motorových vozidel vyšší hodnoty do Ruské federace vzdor tehdy platným sankčním opatřením, která tento vývoz zakazovala,“ uvedla Bradáčová.

Doplnila, že bližší informace nelze vzhledem k počáteční fázi trestního řízení poskytnout. Za zmíněný paragraf „porušení mezinárodních sankcí“ hrozí dotyčnému až tři roky vězení nebo peněžitý trest.

Další demonstrant nesmí do Prahy. Soud potrestal muže, který poškodil vůz s ukrajinskou SPZ

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám